9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Toyota Yaris GR и Свилен Димов ще участват в родния рали шампионат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В дни, в които автомобилната състезателна общественост у нас е разединена и се очаква решението на Министерството на спорта за провеждането на сезона и от коя федерация, далеч във Великобритания и Лондон се състоя премиера на български екипаж и автомобил.

 

 

В посолството ни в английската столица дебютира Toyota Yaris GR на българския състезател Свилен Димов, чиято компания обслужва автомобилите на амбасадата ни. Преди да замине за Великобритания, където създава успешен автомобилен сервизен бизнес, Димов се състезава у нас в пистовия шампионат с Лада, преди 15 г.

 

Проверка по рама

 

Сега обаче има амбиция да се завърне и да разчита на Toyota Yaris GR. Вече ви представихме тест на автомобила, създаден от Томи Макинен за хомологиране на състезателната рали кола за WRC при завръщането на Toyota през 2015 г. Автомобилът е на специална платформа, има 4х4 задвижване, 6-степенна механика, 261 к.с. и 360 Нм, маса само 1280 кг, или 4,9 кг на к.с. От Toyota Yaris GR ще бъдат произведени 25 хил. бройки с идентична каросерия като WRC колата. С промените по този автомобил мощността е нараснала на 360 к.с.

 

 

Магазин за Акумулатори

Автомобилът е купен от английския състезател Кийнан Перин, който е инвестирал в подобрения, които продължават и при Димов. Все още не е довършен, изгражда се роу-кейджа. Свилен Димов, който е от Сливен, предвижда първоначално участие като форлойфер в родния рали шампионат, когато и да стартира той, след което в генералното класиране.

 

 

Също така и в английския рали шампионат. У нас пилотът ще кара за екипа „Флат Аут“ на Петър Обретенов. Все още не ясно в кой от класовете на група N ще се класира автомобила, или ще бъде в освободената група Е. Димов има обучение, което все още продължава, в рали школата на Кристофър Брук Гренвил, легенда във Великобритания.

В Италия има едномарков шампионат с Toyota Yaris GR, който миналата година бе поддържащ на WRC рали Монца и колите стартираха последни след RC4.

 

Там участват в националния клас R1T 4X4, а наградният фонд е 250 хил. евро. У нас серийният Hyundai i20 Coupe с кит за рали се състезава в клас RC5, а 4х4 автомобилите са от клас RC2, R5  или Rally 2. В RC2 са и Mitsubishi Lancer, също 4х4.

 

 

Източник: Vsi4kiBri4ki.com

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ