8 C
София
събота, април 20, 2024

Този симптом с пръстите на ръцете издава диабет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Симптом, свързан с пръстите на ръцете, издава опасно високо ниво на захар в кръвта и диабет – до това заключение са стигнали американски учени, съобщава изданието Healthline.

Симптомът с пръстите на ръцете, който издава диабет 

Хората с диабет развиват синдром на скованата ръка, известен също като диабетна хетероартропатия. Това оплакване се изразява в неподвижност на ставите. Според експертите, първо се проявява усещане за скованост в малкия пръст, а след това то може да засегне и други пръсти. В същото време кожата на ръцете се усеща плътна или восъчна на допир.

С лесен трик можете да проверите за наличието на болестта, като се опитате да свиете дланите си. Ако пръстите не се докосват, посетете лекар.

Зеленчукът, който диабетиците трябва да ядат всеки ден

Също така трябва да сте бдителни, ако по кожата на клепачите се появят малки жълтеникави плаки или червеникаво-жълти подутини.

Проверка по рама

Какво причинява този синдром?

Фактори, които могат да влошат развитието на диабетна хетероартропатия, са свързани с гликозилирането, процесът на свързване на захарта с протеиновите молекули. Според д-р Хари Белчър промените в състава на колагена, които водят до необичайно натрупване на протеин в телесните тъкани, могат да предизвикат това състояние. Диабетната микроангиопатия и диабетната невропатия също се считат за част от факторите, допринасящи за развитието на синдрома на скованата ръка при диабет.

Не е известно какво причинява синдрома на схванатите ръце при диабетици, но контролът на кръвната захар се препоръчва като превантивна мярка. Препоръчват се и упражнения, които поддържат силата и гъвкавостта на ръцете, като хвърляне и хващане на топка. Никога обаче не трябва да претоварвате ръцете си и веднага да спрете упражнението, ако почувствате болка.

Този симптом при пиенето на вода издава диабет

В противен случай лекарят може да предпише физиотерапия, ако симптомите и ограничената подвижност на ставите причиняват силен дискомфорт.

Важно: Статията е с информативна цел! Информацията, съдържаща се в нея, не замества съвета на лекар!

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ