19.6 C
София
сряда, септември 27, 2023

Учени: Една нощ на пълно лишаване от сън има антидепресивен ефект при някои хора

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Установено е, че една нощ пълно лишаване от сън има неочакван и интригуващ ефект върху някои хора: тя може да действа като антидепресант. Въпреки че може да изглежда нелогично, че лишаването от сън, което често се свързва с отрицателни ефекти върху настроението и психичното здраве, може да има такъв положителен резултат, научни изследвания хвърлят светлина върху този феномен.

Изследванията показват, че една-единствена нощ без сън може временно да облекчи симптомите на депресия при някои хора. Това откритие е предизвикало интереса на учените и е довело до по-нататъшни изследвания на основните механизми, които играят роля. Една от теориите предполага, че лишаването от сън може да повиши нивата на някои невротрансмитери, като серотонин и допамин, за които е известно, че влияят върху регулирането на настроението.
В проучване, проведено в Университета на Пенсилвания, изследователите проучват въздействието на лишаването от сън върху група пациенти с депресия. Участниците са държани будни в продължение на 24 часа под внимателно наблюдение. Изненадващо, при близо 40 % от участниците се наблюдава значително подобрение на депресивните симптоми след безсънната нощ. В някои случаи тези ефекти продължили до няколко дни.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане
Важно е да се отбележи, че антидепресивният ефект на лишаването от сън не е универсален и не се прилага при всички. При някои хора може да не настъпи никаква промяна или дори да се влошат симптомите им. Освен това положителните ефекти обикновено са временни и не осигуряват дългосрочно решение на проблема с депресията. Ето защо е от решаващо значение лишаването от сън да се разглежда като потенциално средство в по-широкия контекст на лечението на депресията, а не като самостоятелно лекарство.

Въпреки обещаващите резултати лишаването от сън не е лишено от рискове. Продължителният или хроничен недостиг на сън може да има вредно въздействие върху цялостното здраве, когнитивните функции и емоционалното състояние. От съществено значение е да се отдаде приоритет на здравословните навици за сън и да се потърси професионално ръководство, когато се справяте с депресията или други проблеми, свързани с психичното здраве.
Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Проверка по рама

Въпреки че точните механизми, които стоят зад антидепресивните ефекти на недоспиването, изискват по-нататъшно проучване, това изследване откри нови пътища за разбиране на депресията и нейното лечение. Учените се надяват да разкрият основните биологични процеси и евентуално да разработят нови интервенции въз основа на тези открития. Въпреки това, докато не се разбере повече, хората, страдащи от депресия, трябва да се консултират със здравни специалисти и да проучат основаните на доказателства лечения, за които е известно, че са ефективни.
Въпреки че една нощ на пълно лишаване от сън има антидепресивен ефект при някои хора, важно е да се подхожда към това явление с повишено внимание. Лишаването от сън не е универсално приложимо решение за депресията и не бива да замества доказани методи на лечение. То остава интригуваща област на изследване и по-нататъшните проучвания ще помогнат за разкриване на сложността на връзката между съня и психичното здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ