8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Учени: Една шепа от тази ядка на ден сваля холестерола и пази сърцето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Орехите подобряват функцията на клетките с лош холестерол и намаляват сърдечно-съдовия риск. 
„Частиците на липопротеините с ниска плътност (лошия холестерол) варират по размер “, казва д-р Емилио Рос в прессъобщение.

Лекар: Това е първият симптом на висок холестерол, който се появява през нощта
„Проучванията показват, че малките, плътни частици лош холестерол са по-склонни да причинят атеросклероза, натрупване на плаки или мастни отлагания в артериите. Нашето изследване надхвърля тези твърдения, за да предостави пълна картина на всички липопротеини и ефектите от дневната доза орехи и техния потенциал за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен че понижават нивата на лошия холестерол, орехите подобряват и качеството на неговите частици“, споделя експертът.

Орехите, богати на омега-3 мастни киселини, подобно на другите ядки, са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт.
За целите на изследването 708 души на възраст от 63 до 79 години са били разделени на две групи. Едната е получавала половин чаша орехи с редовното си хранене в продължение на две години, а другата не. Участниците в проучването са жители на Барселона и Лома Линада, Калифорния.

Проверка по рама

5 храни, които чистят кръвта от холестерол – яжте поне 2 от тях всеки ден
В края на периода изследователите анализират нивото на лошия холестерол, както и концентрацията и размера на частиците. От 628 души, които са завършили експеримента, тези, които са яли ядките, са имали средно 4,3 mg/dl по-ниски нива на лош холестерол. Общият брой на LDL частиците е намалява с 4,3 процента, а размерът им с 6,1 процента. При мъжете ефектът е по-изразен. Те са имали 7,9% спад на лошия холестерол в сравнение с 2,6% за жените.

Липопротеините със средна плътност, които са предшественици на лошия холестерол, също са показали по-ниски стойности в групата на орехите.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ