16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Учени: Какво е ашваганда и какви са ползите й за здравето?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ашваганда е невероятна суперхрана и добавка за тялото и ума, но какво казват доказателствата?
Запознайте се с Ашваганда

Известна още като индийски женшен или зимна череша, ашваганда е от клас растения, известни още като адаптогени. В родната си Индия ашваганда може да се консумира в чайове, тинктури и в сурова форма. Въпреки това, тъй като растението расте само в Индия, то обикновено не се предлага прясно извън нея и затова се консумира предимно под формата на прах или добавка.
Ашваганда се използва в традиционната аюрведична медицина от хиляди години. Това е система за алтернативна медицина, която има исторически корени в Индия, но се е доказала като ефективно естествено, първопричинно решение в съвременния свят.

Сега много хора включват ашваганда в ежедневието си, за да се насладят на невероятните й ползи за здравето и благосъстоянието, нека да разгледаме 10 предимства на ашваганда, които са подкрепени от науката.
Може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството

Проверка по рама

Можем да изпитаме стрес по много причини: емоционални, психологически и физически. Независимо от формата си, стресът винаги включва кортизол – хормон на стреса, който се отделя от надбъбречните жлези.
Едно проучване установи, че висока доза екстракт от корен на ашваганда значително намалява серумните нива на кортизол. Участниците в проучването също съобщават, че възприеманите от тях нива на стрес са намалели, което им осигурило по-добро качество на живот.

В друго проучване изследователите дават високи дози ашваганда на хора с тревожност. Заедно с други интервенции, ашваганда значително подобрява психичното здраве, концентрацията, енергийните нива, социалното функциониране, жизнеността и цялостното качество на живот.

Това е много важно, тъй като продължителният стрес може да бъде пагубен за нашето физическо и психическо здраве.
Може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар

Дисбалансът в нивата на кръвната захар може да допринесе за енергийни сривове, промени в настроението, глад за захар и др. Проучванията при животни показват, че ашваганда може да помогне за контролиране на кръвната захар.

Магазин за Акумулатори

Едно малко проучване установи, че ашваганда намалява кръвната захар толкова ефективно, колкото пероралните лекарства за диабет при хора с диабет тип 2. Това може да се дължи на факта, че ашваганда може да повлияе на кортизола, който също играе роля в регулирането на кръвната захар.
Корен от женско биле е страшно ПОЛЕЗЕН за тези автоимунни болести

Може да помогне за поддържане на хормоналния баланс

Доказано е, че ашваганда поддържа ендокринното здраве и помага за балансиране на хормоналните нива в тялото. Това може да повлияе на всичко от половите хормони и сексуалната функция до здравето на щитовидната жлеза и нивата на кортизол, които причиняват стрес. Поради тази причина ашваганда е особено полезна за подпомагане на жените в променящите се етапи от живота им.
Може да помогне за поддържане на когнитивната функция

Изследванията показват, че ашваганда има способността да подобрява когнитивното здраве и да подпомага  мозъчната функция. Едно проучване показва, че времето за реакция и когнитивната функция се подобряват значително при мъжете, приемащи добавки с ашваганда в сравнение с плацебо.

Друго проучване установи, че участниците с когнитивно увреждане са имали подобрение в паметта и обработката на информация след приема на ашваганда.

Активните съставки в ашваганда могат също да защитят мозъка срещу бета-амилоид, плака, която причинява увреждане на клетките и играе роля в развитието на болестта на Алцхаймер.

Смята се, че това се дължи на естествените антиоксиданти, открити в ашваганда, които улавят свободните радикали, за да предотвратят увреждането на клетките.

Може да поддържа мъжката плодовитост

Според проучване мъжете, приемащи ашваганда на прах могат да повишат нивата на тестостерон, заедно с броя на сперматозоидите.

Друго малко проучване е особено обещаващо за мъже, борещи се с безплодие. Ашваганда подобрява както стреса, така и качеството на семенната течност.

Може да подобри силата и издръжливостта

Ашваганда може да бъде добра естествена добавка, за да извлечете максимума от вашата тренировка. Доказано е, че значително влияе върху спортните постижения чрез подобряване на капацитета на сърцето и белите дробове, като същевременно повишава енергийните нива.

Това е полезно не само за упражнения, но и за хора, които се борят с енергийните си нива или такива със състояния, свързани с умора.

Коренът от този зеленчук помага при храносмилателни проблеми и понижава кръвното

Може да помогне в борбата с болестите

Ашваганда съдържа активен компонент, за който е доказано, че има редица ползи срещу много човешки заболявания.

Това може да направи ашваганда ефективно помощно лечение наред с медицинските интервенции. Например, ашваганда има мощни противовъзпалителни свойства и е много полезна при болезнени състояния като артрит.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ