4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Учени: Контактуването с котка предпазва от тези неприятни заболявания

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Наличието на котка и въздействието върху здравето
Тези, които са против наличието на котка в дома, се аргументират основно с паразитите, които тя пренася (причиняващи токсоплазмоза), както и с алергиите, които могат да бъдат много тежки за хората, чувствителни към котешката слюнка, тъй като алергията се предизвиква именно от слюнката, която съдържа алергенни вещества, а не директно от козината на животното.

Поддръжниците, от друга страна, се позовават на аспектите на психичното здраве – котката може да подобри настроението, да помогне в борбата с депресията и да подкрепи хората, които се чувстват самотни. Смята се, че мъркането на котката има антистрес и релаксиращ ефект. Какви обаче са действителните ползи за здравето от присъствието на това космато животно в дома?
Котешкото мъркане понижава кръвното налягане

Собствениците на котки значително по-рядко страдат от инфаркт на миокарда, както и от други сърдечносъдови заболявания, включително хипертония. 
Най-умната котка в света

Проверка по рама

Притежаването на котка намалява нивата на стрес и подобрява настроението
Прекият контакт с котка задейства редица механизми в човешкия организъм. 
На първо място контактът с меката козина и изключително пластичното тяло на животното стимулира нервната система и отделянето на серотонин. Този невротрансмитер е отговорен не само за доброто настроение, но е отговорен и за процесите, свързани със заспиването. Погалването, а също и слушането на мъркането на котката също така потиска отделянето на кортизол – хормона на стреса. 

Начинът, по който котката се държи, също има положително въздействие върху емоционалното състояние и настроението на човека. Ненатрапчивият маниер и спокойствието на котката действат успокояващо на стопанина, което се отразява и на способността за справяне със стреса и облекчава нервното напрежение.

Котките подпомагат терапията за хора с аутизъм
Котките са животни, участващи във фелинотерапията – една от формите на животинска терапия, насочена към подобряване както на физическото, така и на психическото здраве на пациентите. Преди всичко котешката терапия оказва благоприятно въздействие върху емоционалната сфера, тъй като има успокояващ ефект и учи на близост и грижа. 
Котката, която е по-дистанцирано животно от кучето, се използва предимно в терапията за хора от аутистичния спектър. Тя се описва като мост между затворения свят на пациента и света около него. 

ТОП 5 на най-умните котки

Магазин за Акумулатори

Котката е не само причина за алергиите, но и лек за тях
Алергичните реакции от зоонозен произход обикновено се появяват при деца в предучилищна възраст около тригодишна възраст. Развитието на алергии може да се предотврати, ако детето редовно се излага на алергена от ранна възраст. Това засилва отговора на имунната система, като развива устойчивост към него.

Не козината, а съединенията в слюнката на котката предизвикват алергични реакции, но като се има предвид, че слюнката се намира по цялото тяло на животното, често изглежда, че именно козината предизвиква нежелани реакции. Привикването на младия организъм към тези съединения води до това, че алергичните реакции не се появяват по-късно в живота. 

Котката пренася паразити и причинява токсоплазмоза
Вярно е, че котките пренасят протозоен паразит Toxoplasma gondii, който причинява токсоплазмоза – зоонозно заболяване при хората. То е особено опасно при бременни жени, тъй като води до множество усложнения в развитието на плода. 
Самото заболяване може да бъде нодуларно, белодробно или очно. То рядко води до тежки усложнения и обикновено засяга хора с имунен дефицит. 

За да се предпазите от заразяване, носете предпазни ръкавици, когато почиствате котешката тоалетна, и измивайте добре ръцете си след това. Застрашени сме от токсоплазмоза и при консумация на заразено месо или при работа в градината без ръкавици. Затова винаги трябва да се полагат специални грижи в ситуации, в които рискът от заразяване е повишен.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ