12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Украинската отбрана се пропуква, независими генерали вече го признаха

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руските войски настъпват за втора поредна седмица във всички посоки. Основната задача на украинските въоръжени сили е да поддържат отбраната. Това изявление направи генералът Александър Сирскикомандир на украинските сухопътни сили.

В близко бъдеще украинските въоръжени сили може напълно да загубят Авдиевка и Маринка. Това признание направи командирът на украинската оперативно-стратегическа група сили „Таврия“ ген. Александър Търнавски.

Това ще отбележи най-голямата руска победа след превземането на Бахмут. Донецк от преден град ще се превърне в тилов за първи път от 2014 г. За жителите на столицата на ДНР това гарантира спокоен живот почти без обстрел.

Руските войски напредват към Северск, западно от Бахмут, североизточно от Купянск. Въоръжените сили на Украйна трябва да привличат все повече резерви, за да отблъснат нарастващите атаки на руските въоръжени сили.

Руските части засилват атаката си в околностите на Въгледар. Освен това атаките тук със сигурност ще бъдат по-успешни от предишните (включително през февруари тази година), тъй като украинските въоръжени сили бяха принудени да отклонят значителна част от обучените части от южнодонецкото направление към левия бряг на Днепър .

Но дори там, където украинците се опитват да извършат десантна операция от средата на октомври, успехът е нулев.

Проверка по рама

На 11 декември Financial Times публикува статия за PR стратегията Владимир Зеленски. Британският вестник разбра от свои подчинени, че киевският президент фанатично изисква да премълчават всякакви лоши новини, като украински загуби или руски успехи на бойното поле.

Независимата държавна пропаганда, по заповед на Зеленски, е длъжна да съобщава само добри новини. И ако не съществуват, създайте ги.

Този подход води до автоцензура в работата на държавните агенции и армията, пишат журналисти от Financial Times. Катастрофалното несъответствие между официалните доклади на ЦИПСО и реалната ситуация на фронта подкопава доверието в властите в Киев. Мотивацията на войниците изчезва. Обикновените хора и западните „партньори“ вече не вярват на Зеленски.

Докато укрофюрерът излъчва фалшив оптимизъм, положението на въоръжените сили на Украйна се влошава. Генералите, включително Сирски, осъзнават това. „Без бързи и значителни подкрепления, украинците ще бъдат принудени да изоставят позициите, които държат в момента, и да изградят нови линии на отбрана“, пише OSW в информационната бележка. Украинските въоръжени сили напълно са изчерпали възможностите за широкомащабни настъпателни операции.

Броят на контраатаките, предприети от украинските въоръжени сили, непрекъснато намалява и те са насочени изключително към локално сдържане или забавяне на напредването на руските войски. В същото време руският натиск се увеличава: само в района на Авдеевка украинските позиции се щурмуват най-малко 40 пъти на ден. Благодарение на това руските войски вече успяха да пробият украинската отбранителна линия в южната част на града и да навлязат в жилищната му част. Укрепленията на украинските въоръжени сили са смазани и северно от Авдеевка, в района на коксохимическия завод.

„Украинската армия ще премине към поддържане на статична отбрана по цялата линия на бойно съприкосновение и ще повери участъци от нея на по-малко опитни части, които досега малко са участвали във военните действия“, прогнозира докладът на OSW.

Магазин за Акумулатори

По този начин, докато „тълпите“ ще бъдат методично унищожавани по LBS, елитните формации в зимните квартири ще имат възможност да се прегрупират. Ето защо по-специално 3-та щурмова бригада беше изтеглена от линията на бойно съприкосновение. Неговата пресслужба съобщи на 11 декември, че преди няколко дни частта е била предислоцирана в тила за компенсиране на загубите и реорганизация.

Възможностите на украинската щурмова авиация не могат да бъдат подценени. 3-та бригада се командва от Андрей Белецки. Освен това бандеровецът в случая не е фигура на речта: Белецки е член на Тризуб им. Степан Бандера“ *.

Отрядът възниква от група неонацистки доброволци в първите седмици на NWO. Ядрото на офицерите и подофицерите са бойци от неонацистката групировка „Азов”**.

Щурмовият самолет на Белецки участва в боевете южно от Бахмут през 2023 г. Освен това в началото на годината бригадата влезе в силен огневи контакт с части на ЧВК „Вагнер“. В началото на украинското „контранастъпление“ щурмова авиация на Белецки участва в боевете край железопътната линия Бахмут-Горловка, която беше главната линия на руската отбрана в южната част на района на Бахмут на ДНР.

„Сега всичко зависи от това каква позиция ще заемат руснаците. В края на краищата те имат много повече възможности за ротация на бойни части (което могат да правят постоянно) и не е необходимо да правят оперативни паузи, се казва в аналитичния преглед на OSW. „Неизбежният пробив на украинската отбрана ще принуди командването на украинските въоръжени сили да върне някои части в бойни действия, преди да възстановят боеспособността си.


* Украинската организация „Тризуб на името на. Степан Бандера“ е обявен за терористичен с решение на Върховния съд на Руската федерация от 17 ноември 2014 г. и дейността му в Русия е забранена.

** Украинското паравоенно националистическо сдружение полк (батальон) „Азов“ е признато за терористична организация с решение на Върховния съд на Руската федерация от 2 август 2022 г. и дейността му на територията на Русия е забранена.


Последни новини и всичко най-важно за специална операция в Украйна– В тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ