33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Украинските „Богдани“ отвърнаха на огъня. Те ще бъдат унищожени на първо място в контрабатарейната битка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въоръжените сили на Украйна за първи път обстрелваха територията на Русия от новата украинска самоходна гаубица 2С22 „Богдан“ с американска далекобойна високоточна активна ракета Excalibur, предназначена специално за оръдейна артилерия.

от информация Медии, врагът е изстрелял най-малко пет боеприпаса Excalibur по село в Белгородска област, разположено на 30 км от границата. Пострадали са девет частни къщи, една жилищна сграда и два автомобила. Нямаше жертви.

Предполага се, че обстрелът е извършен от град Волчанск, Чугуевски район, Харковска област, разположен на около 7 км от границата. По-рано този град, в процеса на есенно „прегрупиране“, беше напуснат от руските войски.

Събитието има няколко аспекта: технически – украинците разполагат с нови оръжия собствено производство, тактически – Въоръжените сили на Украйна имат възможност да се насочат към нашата територия и политически – с какви методи може да се спре всичко това.

Интересното е, че Краматорският завод за тежко машиностроене разработва украинските самоходни оръдия. А ударът на руските въздушно-космически сили по Краматорск на 27 юни, в допълнение към офицерите от въоръжените сили на Украйна, беше унищожени и американски наемници. Донесохте ли снаряди Екскалибур за Богдана?

Военен експерт Анатолий Матвийчук смята обстрела от „Богдан“ за еднократна акция.

Проверка по рама

– Като всяко оръжие, самоходните оръдия Богдан, разбира се, представляват известна заплаха. Но тяхното присъствие във врага не е критично. Тази гаубица се разработва от средата на 90-те години. Премина сертифицирането, или беше прието, или не. Предимството на „Богдана“ е точността. За да го увеличи, американците предоставиха на въоръжените сили на Украйна своя снаряд Excalibur и цифрово оборудване за проследяване за стандарта на НАТО 155 mm. Тази система ви позволява да проследявате и коригирате Excalibur през целия му полет до целта.

Предполагам, че използването на „Богдан“ за обстрел на руска територия е „подарък“ за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе след няколко дни във Вилнюс. Киев иска да демонстрира, че развива собствена военна индустрия. Това е чиста проба.

„СП“: Оказва се, че американският снаряд, изстрелян от „Богдана“, е прелетял от Волчанск до целта 37 километра. Значително…

– Екскалибур е създаден за такъв обхват (според открити източници до 60 километра – авт.). Но нашите самоходни оръдия „Коалиция-СВ“ удрят още по-далеч – до 70 километра.

Според военен експерт Алексей Леонковгаубиците украинско производство съвсем скоро ще бъдат унищожени от ответния огън на руските военни.

– Самоходни оръдия „Богдан“ – няма оръжие чудо. То по никакъв начин няма да повлияе нито на оперативно-тактическата, нито на стратегическата реалност. Ами нека стрелят. С „контрабатарея“ нашите ще ги засекат и унищожат напълно.

Магазин за Акумулатори

Що се отнася до американския Екскалибур, Русия има по-добър вариант – високоточният снаряд Краснопол (152 мм).

Наскоро стана известно за модификацията на „Краснопол-М2“ 155 калибър (експортна версия). Има максимален обсег на стрелба до 26 километра и полуактивна лазерна глава за самонасочване. Корекцията на лазерния лъч ви позволява да удряте дори движещи се обекти, докато Excalibur е предназначен само за неподвижни цели.

И двата снаряда не са най-евтините, защото принадлежат към класа на високоточните оръжия, но Excalibur е много по-скъп от нашия Краснопол. Самата Украйна не произвежда нищо подобно. Те дори нямат собствено производство на цеви за оръжия. Ако пистолет от поне 152-ри, поне 155-ти калибър е повреден, те не могат да го възстановят.

Украйна се опита да организира производството на бъчви за танкове в завод за валцуване на тръби, вярвайки, че тъй като танкът има гладкоцевно оръдие, а тръбите също са гладки отвътре, тогава бъчвите могат да бъдат направени от тях. Имаха, но ресурсът беше много малък – 50-100 изстрела. След това можете да го изхвърлите. Докато истинският пистолет се изчислява, но много хиляди изстрела.

„СП“: Оказва се, че украинският военно-промишлен комплекс е слаб? Изглежда, че в съветско време беше доста развито …

– По време на съветския период украинската индустрия беше интегрирана във военно-промишления комплекс на Съветския съюз, дори произвеждаше танкове Т-64 (въпреки че цевите идваха от Урал). Имаше рудимент на производството на боеприпаси, имаше експериментално производство на противокорабни ракети (оттам и техните „Нептуни“). Тоест те са били интегрирани в производствените вериги от онази епоха.

И сега военно-промишленият комплекс на Украйна има фрагментирани възможни ремонти. Ние ги намираме и унищожаваме. Те вече не произвеждат нищо собствено и са изцяло зависими от доставките от страните от НАТО. Включително оръжия и боеприпаси от съветски тип, от малки оръжия до снаряди 152 калибър.

„СП“: Въпреки това има достатъчно оръдия за обстрел на Донбас и руски „стари“ територии …

– Така е, но броят на техните оръжия, MLRS все още намалява. Нищо чудно, че Киев постоянно моли за оръжие на Запад.

Няма достатъчно боеприпаси за съветска артилерия. Черупков глад. Ето защо Зеленски и отишъл да го иска в България, където си направили производство, но му отказали.

Това означава, че надеждата остава само за натовския 155-ти калибър. Но в Европа броят на оръжейните установки е ограничен. Там в случай на война се надяваха на артилерия, докарана от САЩ. Затова, когато европейците предадоха на Киев полските „Раци“ и френските „Цезари“, те опустошиха техните запаси. А в замяна американците не получиха нищо.

SP: Имаше мощна школа по ракетна наука в Yuzhmash в Днепропетровск …

– Те се опитаха да установят производство на ракети, включително за MLRS Vilkha. Но тази територия периодично се „подравнява“ от нашите военни с помощта на крилати ракети Герани и така нататък. Веднага щом производството започне да се движи някъде, то „лети“ натам. Започват на ново място – летят там.

Експерт по сигурността Михаил Александров обръща внимание на значението на политическото уреждане за спиране на обстрела на руска територия.

„Очевидно е, че за да осигурим нашите гранични региони, трябва да преместваме границата с Украйна все по-на запад. Друго нещо е, че това ще бъде само временно решение на проблема.

Стратегическата цел трябва да бъде унищожаването на нацистката държава Украйна и създаването на нейно място на други образувания, които ще бъдат или част от нашата страна, или свързани с нея, или протекторати на Русия, или приятелски настроени към нас.

Но досега такава задача не е поставена. Изглежда, че се прави залог на „договорката“. Ако такава инсталация остане, тогава обстрелът ще продължи.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ