24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Украйна привлича Илон Мъск в басейна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В Украйна изтече периодът на преференциален внос на генератори и терминали Starlink на американската компания Space X, стоките, изпращани безплатно за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната, вече също подлежат на данъчно облагане.
„От 1 май данъчните облекчения за внос на генератори и терминали Starlink приключиха в Украйна. ДДС и вносни мита ще се начисляват за внос в страната на стоки, внесени от предприятия или граждани и преместени (изпратени) на митническата територия на Украйна в международни пощенски и експресни пратки, съобщават украинските медии с позоваване на държавната митническа служба на държава.

Става дума по-специално за електрогенераторни агрегати, индивидуални трансформатори и части за тях, индивидуални батерии, включително сепаратори за тях, както и системи за осигуряване на сателитен достъп до Интернет (Starlink). Според медиите облагането обхваща и стоки, които се предоставят безплатно от Енергийната общност като помощ за възстановяване и ремонт на инфраструктурата на електроснабдителните предприятия.
Сега какво? Терминалите Starlink ще спрат ли да пристигат в Украйна или ще се внасят по-малко? Колко критично е това преди всичко за военните, които активно използват комуникациите.

Припомняме, че в края на февруари SpaceX ограничи достъпа на военни дронове в Украйна до сателитната комуникационна мрежа Starlink. Посочената причина беше, че Starlink „не е проектиран да бъде оръжие“. Както тогава уточни компанията, въоръжените сили на Украйна използват дронове като средство за комуникация.
Преди това въоръжените сили на Украйна загубиха своя щаб и комуникационен център във Въгледар заради терминала Starlink. В резултат на удара беше деактивирано специално оборудване за получаване и изпращане на криптирани данни.

Проверка по рама

Какво означава? Ръководител на SpaceX Илон Мъск се опита да играе миротворец повече от веднъж. Той веднъж е заявявал в миналото, че неговата компания вече няма да може да финансира работата на Starlink в Украйна.
„SpaceX не иска възстановяване на минали разходи, но също така не може да финансира съществуващата система за неопределено време и да достави още няколко хиляди терминала, които използват 100 пъти повече данни от типичните домакинства. Това е неразумно“, каза той тогава. Въпреки това, той скоро промени решението си, очевидно под натиска на американските власти) и обяви, че все пак ще продължи да финансира Starlink за Украйна.

Сега какво?

„Всички космически програми в света са или военни, или програми с двойно предназначение“, обяснява историк, публицист, постоянен експерт на Изборския клуб Александър Дмитриевски.
– Последните, освен че изпълняват военни задачи, са заети и да печелят пари от цивилни купувачи на продукта. Основната задача на Starlink е да свърже американските военни и техните съюзници към световната мрежа навсякъде по света. Но тъй като капацитетът на програмата очевидно е прекомерен за военните, а нуждите на автономно разположените цивилни потребители са големи, защо да не печелите пари от нея?

„SP“: – Преди това Мъск се опита да се отклони от темата – да спре финансирането, но не му беше дадено. Какво се промени?

Магазин за Акумулатори

– Тук виждаме традиционното западно лицемерие, когато обявяват една програма за чисто комерсиална. Всъщност цялата американска космонавтика, тъй като е подчинена на военните, до голяма степен е на милостта на частни изпълнители: подобна схема освобождава държавата от необходимостта да поддържа държавните предприятия и да се грижи за тяхната икономическа ефективност.
Фактът, че Мъск искаше да спре финансирането на украинското направление, също е разбираем: той се нуждае от пазар за продажби и не възнамерява да работи в своя вреда. Ясно е, че в Пентагона след демарша на Мъск са се срещнали наполовина с бизнесмена и са му върнали загубите. Сега изглежда, че Мъск отново е недоволен от финансовия компонент и се опитва да избие още една порция пари от основния спонсор на украинската армия.

„SP“: – Колко важна е работата на Starlink за въоръжените сили на Украйна? Конкретно за UAV?

– Системата за управление на съвременната армия е изцяло обвързана с технологията за пренос на големи масиви от данни. Украйна няма собствена сателитна групировка, както вече няма значими предприятия за производство на аерокосмическа техника и никога не е имала собствени космодруми. Затова е необходимо да се използват американски технологии.

Относно БПЛА: те се управляват по радиоканал, но поради особеностите на използваните честоти този радиус е ограничен. За да увеличите радиуса, трябва да използвате сателитни комуникации.
„СП“: – От какво критично зависят въоръжените сили на Украйна като цяло, с изключение на директните доставки на оръжие?

– В интерес на истината – от всичко, с изключение на (настоящето!) екипиране. Запасите от съветско оръжие и боеприпаси са изчерпани не само в Украйна, но и в страните от НАТО, а преходът към западните модели изисква радикално преструктуриране на цялата украинска армия. А що се отнася до личния състав, имаше доказателства, че поколението, родено през 90-те години, претърпя непоправими загуби както в резултат на смъртта във войната, така и в резултат на емиграцията. Следователно зависимостта от чужди наемници също скоро ще започне да се появява.

„Гълъбът на мира“ Илон Мъск ще продължи да помага на Украйна да се бори с Русия“, каза той. политолог Андрей Милюк.

– Starlink вече влезе много плътно в бойните действия на страната на въоръжените сили на Украйна. Комуникационните услуги, предоставяни от компанията, служат за координиране на бойните части на противника. Много технологична и усъвършенствана координация. Естествено, никой няма да разбере какво се случва на всеки конкретен комуникационен канал. Или настъпващите части си говорят помежду си, или медицинската служба, или Микола се обажда в селото си, за да разбере как са роднините му там.

Дори това вече е достатъчно, за да разпознае сателитите на Мъск като законни цели и да свали всичко Starlink, което лети над територията на Украйна. Това незабавно ще създаде модерен мошеник по мирен начин. Тези твърдения, които виждаме сега, са ругатни. Успокоение за особено чувствителна аудитория.

Никой на Запад няма да провери как действията на Мъск се различават от думите му. Само силата е способна да събуди миролюбието на Запада и в частност у западните бизнесмени.

Защо Кремъл не смее да даде урок на частния магазин Starlink, има възможности за това. Изглежда, че работи дори не страхът от възмездие на Америка, а неунищожимото раболепие към всеки западен бизнес.

Вече се мобилизирахме и очакваме германски танкове да дойдат – боевете стават все по-сериозни, но газът продължава да върви на запад през територията на Украйна. Нашите компании търсят вратички, за да правят пари на Запад. И да не кажа, че Кремъл особено пречеше на това. Това е някаква ирационална вяра в неприкосновеността на частния бизнес.

Следователно Starlink няма да напусне никъде Украйна и ако е необходимо, ще увеличи присъствието си там. Ще има пари за това, бъдете сигурни. Компенсирани от американска помощ. Или може би ще започнат да продават земя, жени и мъже?

Представете си Илон Мъск в имението си някъде в Западна Украйна, заобиколен от харем от момичета от харем. Градинари, коняри, слуги – Микола с братята си, ветерани от т.нар. АТО. Нали за това се бори колективният Запад? Времената се променят, реториката се опростява и много конвенции ще отпаднат.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ