13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

В коя чужда страна има най-много българи?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Преброяването на българите в чужбина се оказва мисия невъзможна. Първо, защото Агенцията за българите в чужбина, която има за задача да поддържа контакт със сънародниците ни зад граница, няма точна статистика по темата, второ, защото наследниците на много българи, родили се извън страната ни, не се самоопределят като такива, трето, защото различните източници сочат корено различни цифри, четвърто, защото тези цифри се променят непрекъснато и не са константа.

Тъжната статистика, която е известна, сочи, че само за 10-тина години около половин милион българи са напуснали пределите на страната ни, но общият точен брой на сънародниците ни зад граница, заселили се в цели около 70 страни, остава неизвестен. Въпреки това можем да открием сравнително лесно в коя страна извън България има най-много българи, благодарение на един от най-популярните сайтове за български общности по света, който през 2019 година предоставя на родното Външно министерство приблизителни данни за  броя на сънародниците ни поне в страните, в които българските общности са най-многолюдни.

Това ни помага да открием къде по света има най-много българи, макар да не може да посочим абсолютно точния им брой. Правим това с уговорката, че визираме само съвременните наши сънародници, които имат българско гражданство и се самоопределят като българи, но не и хората без гражданство, на които просто етническите исторически корени са български.

Коя е държавата с най-много българи по света?

Оказва се, че това е Германия, която според споменатия популярен сайт е станала през годините втора родина за над 400 000 българи – внушителна цифра. Официалният брой според данни от 2023 година е 410 885 души, показва справка, изготвена от посолството ни в Берлин и генералните консулства във Франкфурт и Мюнхен. Сравнително малко наши сънародници са избрали Австралия – едва около 10 000, а най-малко Аржентина – там цифрата е още по-скромна – около 2000, но тук следва да отбележим, че толкова се самоопределят като българи, но историята сочи други – много по-значими цифри – около 80 000 българо-аржентинци.

В които държави по света броят на българите надхвърля 100 000?

Проверка по рама

И ако можем да пропуснем държавите, приютили няколко стотин до няколко хиляди българи, то със сигурност онези, които са станали дом за над 100 000 наши сънародници, трябва да погледнем, защото това е населението на 2 големи областни града. Цифрата е едновременно и пораждаща въпроси, и тъжна, и повод за размисъл. Страните по света, населявани от над 100 000 българи според популярния сайт, са:

Парите от българите в чужбина скочиха 7 пъти

  • Италия – 120 000 души,
  • Великобритания – 200 000 души,
  • Испания –118 120 души – по официална справка,
  • Магазин за Акумулатори
  • Гърция – 300 000 души, като всъщност по официални данни броят на българите в нашата южна съседка е 68 307, но реално се счита, че цифрата е поне 5 пъти по-висока,
  • САЩ – 300 000 души,
  • Турция – 350 000 души според сайта на българите в чужбина и почти двойно повече по неофициална статистика.

Данните са приблизителни и се променят непрекъснато, но само изреждайки тези основни страни, заселени с най-много българи, виждаме ясно къде са над милион и половина наши сънародници и защо държавата ни намалява като брой население, селата и малките градове опустяват и се обезлюдяват, а естественият прираст на населението е отрицателен. Неофициалните данни от преди още 10-тина години обаче говорят за над 3-4 милиона българи в чужбина.

Тъжна статистика, която най-вероятно няма да видим променена в обратна посока, тъй като условията за живот, жизненият стандарт и доходите в страната не се подобряват в годините. Сред тези милиони българи, напуснали страната, вероятно най-многобройни са икономическите емигранти, поели пътя си, далеч от дома, в търсене на по-добър живот и доходи.

Знаете ли къде има най-много българи в чужбина?

В кой град извън България живеят най-много българи?

Това безспорно е Чикаго, Илинойс, САЩ. Там броят на сънародниците ни е над 100 000, като много от тях практикуват престижни професии като адвокати, архитекти, преподаватели и лекари. 100 000 не е изобщо малка цифра дори за Чикаго, като се има предвид, че населението му е 2,697 милиона през 2021 година. Именно големият брой българи в този град е предпоставка за наличие на поне по две български училища, църкви, организации, които разделят българите там (да, манталитетът не се променя дори в Чикаго), и едно чувство, което ги обединява – носталгията по България (да, колкото и да е странно сбъдналите своята мечта за живот в този свят и мегаполис мечтаят за страната си и тъгуват за нея).

САЩ всъщност се оказва държавата извън Европа, която е населявана от най-много българи. Прави впечатление и че българите в САЩ и Западна Европа са много повече от избралите Източна Европа за свой втори дом. Причините най-вероятно се коренят в по-добрите възможности за живот и доходност, които Западът предлага.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ