3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

„В нашия бизнес е важно да мислим за действията седем стъпки напред“: Как руските артилеристи унищожават укрепените позиции на въоръжените сили на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Накрая стигаме до позициите на артилерийския полк от формированието на Южния военен окръг. Самоходните оръдия 2С19 са маскирани, зад бронята димят слаби огньове. Не е топло през март, но трябва да сте нащрек. Поради близостта на противника бойната работа протича ясно и гладко. Улучи целта, след което бързо промени позицията си или, както артилеристите наричат ​​тази маневра, се преобърна. В противен случай ще има ответен огън.
Понякога се налагаше да се смени позицията след няколко часа, за да се спасят техника и хора. Докато успявам, в поделението имаше само ранени

– Само допреди няколко дни стояхме в онзи далечен горски пояс – сочи към сива ивица дървета отпред командирът на самоходна гаубична батарея с позивна „Десна“, – а сега тук. Това е често срещана тактика. В нашия бизнес бързината и умението да мислим седем стъпки напред са много важни. Понякога се налагаше да се смени позицията след няколко часа, за да се спасят техника и хора. Засега успях, в моята част имаше само ранени.
Офицер „Десна“ е в зоната на НВО от 24 февруари миналата година. Признава се, че той влиза в първата битка в района на Херсон – тогава неговата батарея осигурява преминаването на нашата пехота през територията.

– Трябваше да работя почти 24 часа на ден, бях много уморен. Сега украинците стрелят по-малко, но все пак врагът е достоен, казва Десна. – И те са обучени като нас, мислят и се бият като нас. Освен това носят много чуждестранно оборудване с „умни“ системи. Но нашите самоходни оръдия са мобилни, обсегът на стрелба достига 24 километра, плюс незначителни повреди винаги могат да бъдат коригирани сами в полетата. Чуждите инсталации са по-капризни.
Онзи ден на звеното бяха доставени нови боеприпаси с калибър 152 мм Краснопол с реактивен двигател. Предназначени са за унищожаване на бронирани цели и военни съоръжения от първия изстрел, а насочването става с помощта на лазерна маркировка.

Проверка по рама

„Нашият екипаж е един от малкото, които стрелят с такива самонасочващи се снаряди“, влиза в разговор 22-годишен артилерист от четвърти екипаж с позивна „Юрист“. – Но зареждането на пълен товар от 46 снаряда наведнъж, правенето на много залпове не е лесна работа, повярвайте ми.
За смелостта, показана в битките, младият артилерист е награден с медал Жуков. И той получи своята позивна „Адвокат“ благодарение на жаждата за знания: сега той получава второ висше образование – диплома по право, преминава сесии през редки ваканции.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ