32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

В навечерието на втория тур на президентските избори Истанбул живее нормалния си живот. Репортаж на кореспондента на „RG“ от столицата на Турция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Кортежът обаче не прилича много на президентския, но Реджеп Тайип Ердоган наистина беше в Истанбул в края на седмицата – той приключваше предизборната си кампания в навечерието на втория тур на изборите, насрочен за 28 май. „Тази неделя вероятно ще направим най-важния избор в живота си. Трябва да вземем решение, което ще засегне не само нас, но и бъдещето на нашата страна, нашите деца“, каза той по време на среща с жени в града конгресен център.

Вотът в неделя ще бъде наистина решаващ и резултатите от него могат сериозно да променят политическия курс на страната. Съперникът на Ердоган, кандидатът на опозиционната коалиция Кемал Кълъчдароглу, нарече втория тур на президентските избори в Турция „референдум“. Така той изглежда искаше не само да подчертае важността на изборите, но и да покани колкото се може повече свои поддръжници да гласуват, и особено младите. Именно от гласовете на младите хора според прогнозите до голяма степен ще зависи резултатът от изборите. Подборът на думите на лидера на опозицията обаче предизвика отхвърляне в лагера на Ердоган. „Ако проведем референдум, значи вече сме го спечелили на първия тур“, каза турският министър на индустрията Мустафа Варнак в ефир на TVnet. Според Варнак случващото се сега в страната е „надпревара, в която се състезават двама души“, а Кълъчдароглу, наричайки всичко това референдум, просто показва колко слаб е опонентът му.

За подобни изявления привържениците на действащия президент имат всички основания. Засега всичко говори в полза на победата на Ердоган на предстоящия вот. Тази седмица той беше подкрепен от крайнодесния кандидат за президент Синан Оган, който отпадна на първия тур. Според социолозите това трябва да увеличи почти петпроцентната разлика между действащия президент и лидера на опозицията поне с още няколко точки.

Вярно е, че един от членовете на дясната коалиция на Оган, лидерът на Партията на победата, Умит Оздаг, напротив, премина на страната на Кълъчдароглу. Оздаг каза, че е бил впечатлен от обещанието на опозиционния кандидат да изгони всички бежанци от Турция. „Затворих очи и ми се стори, че говоря“, коментира той изявленията на Кълъчдароглу. Но те също така казват, че ако спечелят, опозицията е обещала на партията на Оздаг три места в правителството.

Проверка по рама

В центъра на Истанбул обаче тази напрегната политическа борба се напомня само от редки предизборни плакати и ежедневно нарастващия курс на чуждестранна валута. И двамата кандидати за президент обещават да се борят с инфлацията, макар и по различни начини. Ердоган възнамерява да продължи настоящата политика на правителството, насочена към понижаване на лихвените проценти, докато Кълъчдароглу планира, напротив, да ги повиши. Но обикновените турци очевидно не вярват много на икономическите обещания на политиците и за всеки случай се запасяват с чуждестранна валута.

„Тероризмът ще свърши“, обещава опозиционният лидер от голям плакат на насипа на Златния рог. Тероризмът е друга централна тема на тези избори. И двамата кандидати също обещават да се борят решително срещу него, но в същото време, в най-добрите традиции на всякакви политически кампании, характерни не само за Турция, взаимно се обвиняват във връзки с признатата за терористична Кюрдска работническа партия и Гюлен движение.

Предизборната реклама на Кълъчдароглу в Истанбул е явно доминираща, което очевидно се дължи на политическите предпочитания на местния електорат. На първия тур на изборите опозицията спечели тук, макар и с малка разлика. Но да разберем всичко това, без да знаем статистиката, е доста трудно.

Вечерта Истанбул се забива в задръствания, на площад Таксим се появяват подсилени полицейски отряди, а полицейски хеликоптер започва да кръжи в небето. Но иначе нищо не се променя. Пешеходната улица Истиклял е пълна със спокойни хора. Магазините са претъпкани с туристи, в кафенета и ресторанти няма свободни маси, от алеите се чува жива музика. Типична петъчна вечер. Кълъчдароглу олюлява многобройните минувачи отгоре, от транспаранта на офиса на своята партия. С всеки полъх лицето на лидера на турската опозиция мени изражението си – от снизходителна усмивка до строгост, призоваваща към отговорност.

Но турците още не са дорасли за тези строги призиви. Гражданите ще покажат отговорността си в неделя, когато отидат до избирателните секции – интересът към изборите според статистиката е много голям в страната. Въпреки това дори високата избирателна активност вече не дава много надежди на Кълъчдароглу. „Опозицията не успя да прочете правилно обществото“, казват турските социолози и почти единодушно прогнозират, че Ердоган ще спечели втория тур. На няколко пресечки от Истиклял от голям плакат титулярът гледа с леко уморен поглед в далечината. Част от лицето му е покрито от дърво, което на здрач прилича на букет цветя. По всичко личи, че вече празнува победата си.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ