4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

В Ню Делхи приключи срещата на външните министри от Г-20. Защо страните не успяха да одобрят съвместната декларация?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Нашите западни колеги, както и преди една година по време на индонезийското председателство, се опитаха с куки и мошеници, предимно с мошеници, и с различни риторични изказвания, да извадят на преден план проблема за ситуацията около Украйна, която те, разбира се, , поднесени под соса на така наречената руска агресия“ – посочи Лавров. Според него Западът е настоял да се възпроизведе текстът за ситуацията около Украйна, договорен на срещата на Г-20 в Бали, игнорирайки последвалите събития, включително признаването на бившия канцлер на Германия Ангела Меркел, бившия президент на Франция Франсоа Оланд, бившият президент на Украйна Петър Порошенко и настоящият президент на Украйна Володимир Зеленски, че никой от тях няма да изпълнява Минските споразумения. Призивът на Русия за безпристрастно и честно разследване на терористичните атаки в „Северен поток“ също беше пренебрегнат.
В резултат на това приемането на декларацията беше блокирано (Руската федерация и КНР не се съгласиха с две точки относно Украйна). Публикувано е само резюмето на председателя на Г-20. Отбелязва се, че „от съществено значение е да се спазва международното право и многостранна система, която гарантира мир и стабилност“. Говорим за защита на всички цели и принципи, залегнали в Устава на ООН, предотвратяване на използването на ядрени оръжия и мирно разрешаване на конфликти. Документът осъжда всички терористични актове срещу критична инфраструктура, включително енергийни съоръжения. Отбелязва се, че тероризмът е една от най-сериозните заплахи за мира и международната сигурност.

В кулоарите на Г-20 Сергей Лавров успя да разговаря с колеги от Индия, Турция, Бразилия, Китай, Аржентина, Мексико
Заслужава да се отбележи, че проблемите с приемането на съвместното изявление бяха очаквани. Още преди началото на министерската среща на Г-20 световните медии прогнозираха, че Индия ще бъде под натиск да заеме по-твърда позиция спрямо Русия и Китай. Но, според анализаторите, включването на геополитиката и въпросите за сигурността в дневния ред на Г-20 подкопава духа на тази платформа и вреди на глобалното сътрудничество при решаването на настоящите проблеми. Така всъщност се случи. Всъщност бяха повторени резултатите от срещата на финансовите министри и ръководителите на централните банки, където също поради разногласия по украинския въпрос не беше възможно да се приеме съвместно комюнике.

В кулоарите на Г-20 Сергей Лавров имаше време да разговаря с колеги от Индия, Турция, Бразилия, Китай, Аржентина и Мексико. С последния например шефът на руското външно министерство седна до него по време на гала вечеря в сряда. Той премина в пресечен състав. Високопоставени представители на САЩ, Китай, Германия и Франция пропуснаха приема: когато започна, те все още не бяха успели да пристигнат в Ню Делхи. Работният ден на Лавров в четвъртък започна със среща с китайския външен министър Цин Ган. Както отбеляза руският министър, нашите страни имат „много далечни планове за развитие на двустранното сътрудничество и богат външнополитически дневен ред“. А в сряда Лавров обсъди формирането на полицентричен световен ред и координацията на международната арена с индийския външен министър Субраманям Джайшанкар, „зърнената сделка“ и ситуацията в Сирия с турския министър Мевлют Чавушоглу, укрепвайки сътрудничеството с бразилския си колега Мауро Виейра . Що се отнася до разговорите с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, такива не е имало, но, както съобщи Захарова, дипломатите са разговаряли „в движение“, в рамките на втората сесия на Г-20.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ