26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

В отговор на Кримския мост Украйна може да бъде разделена по Днепър. Ако имаше политическа воля

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Предложенията към президента на Руската федерация относно отговора на атаката на БЛА срещу Кримския мост и мерките за подобряване на сигурността му все още се разработват, каза официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков.

Припомням си Владимир Путин В понеделник той проведе среща за ситуацията в района на Кримския мост и каза, че очаква предложения за подобряване на сигурността на моста, тъй като втората терористична атака вече е извършена.

Това означава ли, че отговорът тепърва предстои? Но какво да кажем за атаките срещу инфраструктурата на Одеса, за които съобщи сутринта Министерството на отбраната? Според военното ведомство снощи руските въоръжени сили са нанесли ответен удар по обекти в Украйна, където се подготвят терористични атаки срещу Русия с помощта на морски дронове.

„Беше нанесен групов ответен удар с високоточни оръжия с морско базиране по обекти, където се подготвяха терористични актове срещу Руската федерация с помощта на безпилотни катери, както и на мястото на тяхното производство в корабостроителница близо до град Одеса. “, съобщиха от Министерството на отбраната.

Освен това беше съобщено, че в района на Николаев и Одеса са унищожени съоръжения за съхранение на гориво с общ обем около 70 хиляди тона, които са осигурявали гориво за въоръжените сили на Украйна. От Министерството на отбраната подчертаха, че са поразени всички набелязани цели, на унищожените съоръжения са регистрирани „пожари и детонации“, завършват от МО.

И така, какво беше тогава, ако не отговорът? Или това е само началото, отговорът ще бъде по-дълъг и по-сложен?

Проверка по рама

Припомняме, че след първата терористична атака срещу Кримския мост през октомври миналата година руските въоръжени сили в продължение на няколко месеца атакуваха енергийната инфраструктура на Украйна, като на практика я унищожиха. Какъв е смисълът? Имаше повече медиен, отколкото практически ефект. Снимките на тъмните градове изглеждаха красиви, но повлия ли по някакъв начин на хода на военните действия? Едва ли.

И така, къде да отмъстим? Или вече е време, както неведнъж са обещавали – за центрове за вземане на решения?

„Личанинът жадува за удовлетворение от всеки звучен шамар, без изобщо да мисли за последващия резултат“, смята историк, публицист, постоянен експерт на Изборския клуб Александър Дмитриевски.

— И фактът, че задоволената амбиция за безполезно изгубена царица може да струва поражение в цялата игра — малко хора също мислят за това.

В тази ситуация трябва да разберем, че унищожаването на инфраструктура в дълбините на вражеската територия с наличните средства не винаги е ефективно. Например мнозина са възмутени защо мостовете в тила на украинските войски все още не са бомбардирани. А сега да видим резултатите от украинските атаки срещу Кримския мост: и двата пъти, по-малко от ден по-късно, движението по него беше възстановено поне частично. И това е уникален мост през морския проток! А какво ще кажете за мостовете през Днепър и дори по-малко значимите водни бариери? Има още повече дублирана логистика!

Унищожи инфраструктура? Мога. Но ефектът ще бъде краткотраен, няма да можете да се насладите на предимствата дълго време: адаптирането към новите условия става много бързо.
Да нокаутирам центрове за вземане на решения? Отново има риск да се подхлъзне в резонансни, но напълно безполезни от военна гледна точка специални операции, пръскайки хора и средства върху това.
Наистина чувствителните удари се оказват външно грозни и често не са твърде болезнени за врага. Но в крайна сметка най-голямата загуба на кръв най-често се причинява от рани, придружени от не най-силните усещания за болка. Затова трябва да държим чувствата си под контрол и по-малко да се увличаме от всякакви усещания. Не напразно казват: „Дайте воля на сърцето си – то ще ви отведе в плен!“.

Магазин за Акумулатори

„Доколкото ми е известно, нощните удари по Николаев и Одеса не са причинили критични щети на пристанищната инфраструктура на врага“, казва той. бивш боец ​​от милицията на ЛНР Александър Аверин.

– А за планирането и подготовката на операции като есенните удари по енергийната инфраструктура на Украйна, разбира се, е необходимо време.

Във всяка кампания методът е важен. Енергийната инфраструктура на Украйна е създадена в съветско време с очакванията за ядрена война с НАТО. Има уязвими позиции, предимно трансформатори за 750 kV, но методични удари не са им нанесени.

„SP“: Какво може да се счита за симетричен отговор?

– Симетричен отговор би бил унищожаването на пристанищната инфраструктура на Одеса и Николаев. Освен това какво пречи на нашата страна да извърши подобни атаки, с помощта на полупотопени лодки, на мостове през Днепър? А неотдавнашният удар на останките от Антоновския мост от ракета „Искандер“ показа, че ракетите могат да причинят значителни щети и на стратегически мостове. Според мен тук Кремъл е наложил някакви политически ограничения. Може би сега те ще бъдат премахнати.

Самият формат на „ответните удари“ повдига големи въпроси. Това, което е необходимо, не са „ответни удари“, а удари, които възпрепятстват способността на врага да участва в активна дейност и саботаж срещу стратегически цели. Никакви увещания и договори няма да спрат врага. Тя ще бъде спряна само със сила и физическата невъзможност за извършване на терористични атаки.

SP: Какво ще кажете за отговора? за подобряване на сигурността на Кримския мост? Може би е по-безопасно просто да защитите потенциални чувствителни цели с нас? Реално ли е изобщо?

„Трябва само да погледнете неотдавнашното укрепване на сигурността на Севастопол, за да заключите, че има доста прости решения за предотвратяване на атака от морски дронове. Това са банални стрели (за предпочитане двойни) и постове за визуално наблюдение.

– В добрия смисъл отговорът трябва да бъде такъв, че по принцип Украйна вече няма да е обичайно да пипа Кримския мост, – убеден съм Съветник на президента на Руската асоциация за балтийски изследвания Всеволод Шимов.

SP: Как? Последния път поне започнаха да съкращават енергийната инфраструктура. Вярно, не напълно. Защо?

– Явно са преценили, че това е достатъчно, за да може киевският режим да се откаже от диверсионната дейност на територията на Русия. Както можете да видите, изчислението се оказа погрешно.

„SP“: Какво да правим сега – също взривяваме мостове? Ракетите са трудни за правене…

– Да, разрушаването на мостовете през Днепър може реално да разцепи Украйна наполовина, нарушавайки, а за известно време напълно парализирайки не само военната, но и гражданската логистика. Аргументът за трудността на разрушаването на мостовете се опровергава от действията на самата украинска страна, която за втори път „съсича” Кримския мост – първо с помощта на камион, пълен с експлозиви, а сега и с дронове. Защо Русия не може или не желае да организира подобни саботажни атаки в Украйна е открит въпрос.

„SP“: Унищожаването на какви други обекти ще бъде чувствително към тях?

– Атаки срещу енергийна инфраструктура, железопътни подстанции и локомотивни депа. Украинските железници продължават да работят с пълен капацитет и да обслужват въоръжените сили на Украйна. Носят и западно оръжие. Защо тази инфраструктура все още е безопасна и здрава е друг въпрос без отговор.

„СП“: Може би най-после ще има стачки върху центровете за вземане на решения? Или е безсмислено?

– Дори да приемем, че истинските центрове за вземане на решения не са в Киев, а във Вашингтон, а това е само отчасти вярно, ударите по държавните съоръжения в Киев биха имали мощен символичен ефект и биха довели поне до кратък -термин хаос на цялата система за управление. Така че не, не са глупости.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ