21.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

В САЩ е арестуван заподозрян за мащабно изтичане на документи от Пентагона. Кой е той – пешка в голяма игра или самотен търсач на истината

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Кадрите от задържането на 21-годишния Джак Тейшейра, който е заподозрян в пускането на всички сензационни документи в публичното пространство, провокират следната проста логическа верига у зрителя. Ако това не е някакво умишлено пълнене на дезинформация от американските разузнавателни служби, а изтекли реални и конкретни военни данни, то документите са истински. И ако са истински, значи може да се вярва на написаното в тях. Забранено е.
Първо, все още има много въпроси относно произхода на документите. Американските медии например писаха, че някои от тях се различават от оригиналите – но от кого и с каква цел са направени промените? С известна жизненост на въображението можете да измислите много различни версии. Може би изтеклите документи все още са игра, натъпквайки дезинформация с елементи на истина от страна на американските разузнавателни агенции, опитвайки се да заблудят Русия относно военния капацитет и плановете на Украйна, а човекът просто беше направен краен? Или всичко е договорено с него предварително, за надеждност ще го сплашат и след това тихо ще го пуснат? Няма да се увличаме от спекулации без солидни доказателства. Но ако подобни теории изглеждат твърде сложни за някого, тогава трябва да се разбере, че, както отбелязват много американски експерти, Джо Байдън лично е направил много голям залог за Украйна, от което сега до голяма степен зависи историческата оценка на неговото президентство. Следователно залозите за американците са високи и желанието им да изиграят труден мач срещу Русия не бива да се подценява.

Второ, ако документите все още са истински, това не означава, че написаното в тях е истината от последна инстанция. Американските военни и разузнавателни агенции също могат да допускат грешки – както умишлено, както беше случаят с фалшифицирането на данни за оръжия за масово унищожение в Ирак през 2003 г., така и поради липса на професионализъм – както беше през 2020 г., когато американците катастрофално подцениха силата на талибанското движение (забранено в Руската федерация) и стабилността на техните поддръжници в Афганистан. И в двата случая реалността се оказа коренно различна от фактите и прогнозите в документите на американското разузнаване. За действията и плановете на същата Украйна, както признаха самите американци, те знаят далеч не всичко.
Всичко това трябва да се има предвид, когато се четат текущите течове – това са само части от информационния пъзел, които трябва да бъдат оценени, като се вземе предвид голямата картина, и на които е изключително опасно да се разчита като единствен източник на информация.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ