3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

В Украйна отново заговориха за настъпателни планове. Колко сериозна е готовността на Киев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

От време на време обявените дати за предполагаемата „контраатака“ варират от края на март до средата на май. Дори назовават възможните му посоки. Най-често се появява южният сектор на нашата специална операция. Твърди се, че мощните удари на въоръжените сили на Украйна в запорожското и (или) херсонското направление ще отрежат руски групировки от войски не само от брега, но и от пътищата за доставка до зоната на НВО на всичко необходимо – от оборудване и боеприпаси към гориво и храна.
Цялата информация е представена по такъв начин, че Зеленски със своите генерали, както и техните западни покровители, вече играят командно-щабна игра на картите. Ето ги украинците, ето ги руснаците. Ето посоката на настъплението, линиите и времето на заемането им от въоръжените сили на Украйна. Нека начертаем стрелки, където е необходимо на картата – и задачата е завършена.

Всъщност мислещите хора не само в Киев, но и във Вашингтон поставят под въпрос способността на украинската армия да постигне сериозни успехи край Херсон, Запорожие или където и да е другаде. Дори самата готовност на въоръжените сили на Украйна за провеждане на настъпателна операция е съмнителна.
Това е заключението, което например се налага от статия, публикувана от Washington Post миналия понеделник. „Качеството на въоръжените сили на Украйна, които някога се смятаха за значително предимство пред Русия, се влоши поради загубите, понесени през годината, в резултат на което най-опитните военни вече не са на бойното поле. В тази връзка някои украински официални лица се съмняват Готовността на Киев за провеждане на дългоочакваното пролетно настъпление“, се казва в публикацията.

Той също така показва, че „притокът на неопитни наборници за компенсиране на загубите е променил характеристиките на украинските сили, които също са изправени пред недостиг на боеприпаси, включително артилерийски снаряди и минохвъргачки“. Освен това въоръжените сили на Украйна загубиха, цитираме, „много младши офицери, преминали американско обучение през последните девет години“.
Статията цитира разкритие на украински служител, който не е сигурен, че страната му разполага с достатъчно ресурси, за да започне контранастъпление. „Нямаме хора или оръжия“, казва той. Подобни мрачни оценки разпространиха осезаем, макар и почти неизказан, песимизъм от първите редици до коридорите на властта.

Проверка по рама

Въпреки това изглежда, че Вашингтон все още може да принуди Зеленски да хвърли украинската армия в пробива. Във всеки случай информацията от терена индиректно сочи възможността за подобно развитие на събитията.
Например, на 14 март Владимир Рогов, член на главния съвет на администрацията на Запорожка област, обяви прехвърлянето на украински бойни самолети и хеликоптери в тази посока. Само няколко останаха на разположение на Киев. Но всеки военен знае: настъпателна операция без въздушна подкрепа обикновено не се провежда.

На свой ред руското командване, властите на Запорожие и Херсонска област не седят със скръстени ръце. Но те наистина не вярват в сериозността на офанзивните планове на Зеленски и особено във възможността за тяхното изпълнение.

„Дори да има някакъв опит за намеса от страна на въоръжените сили на Украйна, които действат по заповед на киевския режим – подчертавам киевския режим, защото нашите сънародници не са ни врагове, то тези опити са обречен на провал. Затова, като цяло, никой не се притеснява „, каза в интервю ТАСС Временно изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо. Той уточни, че сега всички действия на въоръжените сили на Украйна в региона се ограничават до артилерийски дуели през Днепър.
Ръководителят на Новокаховския градски район Владимир Леонтиев също не позволява на Киев да завладее левия бряг на Херсонска област. „Невъзможно е да се направи това. Невъзможно е да се превземе левият бряг поради много обстоятелства. Първо, защото е организирана отбрана в дълбочина. Тя няма да позволи това да се направи“, каза той в ефира на телевизионният канал“Русия 24„.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ