17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Във Франция щетите от погромите надхвърлят един милиард евро

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Но с традиционните фойерверки всичко не е толкова просто. В много градове – от малки до големи – те бяха преместени до по-добри времена. Като че ли не е това положението. И така, вече бяхме видели достатъчно как момчетата стреляха по полицаите с петарди и други опасни петарди. Ясно е, че за опазване на реда както в Париж, така и в други градове ще бъдат мобилизирани всички звена на МВР, жандармерията и специалните служби. Въпреки че тези дни безредиците, свързани със смъртта в ръцете на полицай на 17-годишен жител на предградието Нантер, започнаха да намаляват (в сряда вечерта бяха задържани само 16 души в цялата страна), възможно е че млади бунтовници от предградията ще се опитат да развалят празника на властите.
Близо до Париж полицейски патрул пресрещна микробус, пълен до краен предел с кутии с професионална пиротехника

Между другото, президентът Еманюел Макрон предупреди за това, когато наскоро посети полицейското управление в 17-ти район на Париж. Той каза на ажанците, че „още не всичко е свършило“, така че трябва „да останем нащрек, доколкото е възможно“. В същото време той подчерта, че „13 и 14 юли ще покажат какво ще ни донесат следващите дни или дори месеци“.
Вероятно изненадите може да не са много приятни. Явно заглушените бунтари не седят със скръстени ръце за малко. Това по-специално се доказва от скорошна информация, че близо до Париж полицейски патрул е засякъл микробус, натъпкан с кутии с професионална пиротехника. Арестувани са трима биячи, които са придружавали товара, а обясненията им, че се „подготвят за празника“, не са убедили никого. И колко от тези, които не успяха да задържат?

Трябва да кажа, че настоящата ситуация в Елисейския дворец беше приета сериозно. На среща с кметовете на градове, засегнати от безредиците, ръководителят на Петата република говори за закона за извънредни ситуации, с помощта на който се планира да им се окаже помощ бързо и без обичайните бюрократични забавяния. Те също така обърнаха внимание на намерението, изразено от държавния глава в подобни кризисни ситуации, за „регулиране или пълно изключване“ на социалните мрежи, които бяха активно използвани от младите участници в безредиците, координирайки действията и публикувайки своите „подвизи“ в интернет.
Междувременно Франция започна предварителна оценка на щетите, нанесени на страната. И първият, който направи това, беше ръководителят на Съюза на френските предприемачи и индустриалци (MEDEF) Жофроа Ру дьо Безийо. Той смята, че загубите по най-консервативни оценки възлизат на над милиард евро. Откъде идва тази сума не е трудно да се досетим. Всъщност през изминалата седмица във Франция бяха ограбени около хиляда магазина, бутици, двеста търговски центъра, 370 банкови клона и 150 пощенски станции бяха нападнати. Да не говорим за щетите, нанесени на 1100 сгради, които в очите на бунтовниците бяха омразни за тях „символи на държавата“ – кметства, полицейски комисариати, както и училища и библиотеки.

Проверка по рама

Между другото, в Марсилия се опитаха да изгорят една от най-големите френски библиотеки – Алкасар. Те обаче не успяха в това. Вярно, те счупиха стъклената фасада на главния вход и повредиха металните врати зад него. Реставрационните работи, както съобщават от дирекцията на Алказар, ще отнеме поне месец, а посетителите на библиотеката вече са поканени да използват аварийния вход.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ