17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Запорожка област: Гигантските загуби на хора и техника дори не дадоха на въоръжените сили повод за пиар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Валери Залужни с кисела физиономия „отбеляза“ първата значима дата от разгласената контраофанзива. Започнала на 4 юни, в рамките на един месец битка, тя дори не позволи на киевските войски да достигнат до предната линия на руската отбрана в района на Запорожие. Единственият успех на въоръжените сили на Украйна е възможността да напреднат няколко километра в района на Великие Новоселки на границата на ДНР и Запорожие.
Тук се намира Времевският перваз, където руските войски са се вклинили дълбоко в украинската отбрана. Така че изтеглянето на руските войски е просто възможност за изправяне на отбранителната линия, така че въоръжените сили на Украйна да не нанасят флангови удари и да създават „котел“.

В самото начало на „контранастъплението” въоръжените сили на Украйна превзеха 7 напълно изоставени села. В същото време киевските части трябваше да избягат от Пятихатки (западно от Орехов) под заплахата от обкръжение, пише полският Център за източноевропейска политика (OSW).
Сега продължават сблъсъците в т. нар. „сива зона“, която преминава на части от ръце на ръце. Основното направление на украинските атаки е южно от Орехов, откъдето през Токмак минава най-краткият път за Мелитопол и Бердянск. Тук за един месец бойни действия въоръжените сили на Украйна не успяха да навлязат дори на 1 км навътре в руската територия – нито към Работино, нито към село Копани, разположено на запад, твърдят полските експерти на OSW.

Oryx: само за три седмици въоръжените сили на Украйна загубиха повече от петдесет бронирани машини и танкове
Боевете отново преминаха във фазата на позиционната война. Унищожените бронирани колони не позволяват на украинците да атакуват както преди. Сега действат само в ротни тактически групи.

Проверка по рама

OSW Експерти Анджей Вилк И Петър Зоховски Сигурни сме, че въоръжените сили на Украйна ще се опитат да пробият руската отбрана преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. В края на краищата е необходимо да се демонстрира на западните господари, че бронетехниката на НАТО не е изгорена напразно.
Холандският проект Oryx е изчислил, че само за последните три седмици въоръжените сили на Украйна са загубили най-малко 4 танка Leopard (включително последната модификация Leopard 2A6) и 1 изгорял френски лек танк AMX-10 RCR.

Американската техника претърпя нови загуби: 11 американски бронирани машини M2A2 Bradley ODS-SA, 4 бронирани машини YPR-765 и 5 бронетранспортьора M113 бяха унищожени и извадени от строя за три седмици

След като почти спряха да губят танкове, въоръжените сили на Украйна сега губят по-лека бронирана техника: за три седмици бяха унищожени най-малко 11 американски международни M1224 MaxxPro и 6 Oshkosh M-ATV, както и 2 британски Husky TSV и 1 немски Dingo ATF.
Естествено, при такива гигантски загуби на оборудване Зеленски има блед вид. В крайна сметка президентът на Киев не може да се хвърли в краката му Йенс Столтенберг нито обещания Мариупол, нито Токмак.

Премиерът на Испания, който пристигна в Киев Педро Санчес Зеленски вече прекъсна: няма нови бронирани машини, само това, което беше обявено по-рано – това са 4 допълнителни танка Leopard 2, бронетранспортьори и мобилна полева болница.

Магазин за Акумулатори

Ами германският министър на отбраната Борис Писториус в интервю за полския вестник Rzeczpospolita той каза, че Германия повече няма да изпраща на жителите на Киев Leopard 2. Най-новата модификация ще бъде Leopard 1A5. Ако не друго, тази модификация е приета още през 1987 г., така че, разбира се, не може да устои на модерни видове противотанкови оръжия като Kornet.
CSIS: Украйна няма да стане член на НАТО, докато има конфликт, а радикалите нека се крият

Владимир Зеленски лети за срещата във Вилнюс с абсолютно безплодна надежда да направи страната, която унищожи, член на НАТО. Алиансът вече заяви, че Украйна няма да стане член, докато военните действия не приключат, пише Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Най-предпазливите членове на алианса са САЩ, Германия и страните от Южна Европа, пишат експертите от CSIS. Те са категорично против приемането на Украйна в НАТО. Те са готови да приемат нещо като Варшавската декларация, както през 2008 г. Тогава на Грузия и Украйна беше обещано, че могат да станат членове на НАТО.
Най-радикални са балтийските страни, Полша и други бивши членове на Варшавския блок. Изградили икономиката си за сметка на СССР, сега тези страни се превърнаха в най-върлите русофоби. И настояват незабавно да приемат Украйна в НАТО. И в същото време те искат на тяхна територия да бъдат разположени войски на НАТО: например, Литва вече с нетърпение очаква да й бъде назначена разширена бригада за предно присъствие – това са не по-малко от 5 хиляди войници на НАТО. Защо не занимание?!

Дочерашните членове на Варшавския блок нямат пари дори да поддържат новата армия на НАТО. Само силите с повишена готовност ще нараснат от 40 на 300 хиляди души. Никоя Литва или дори Полша няма да поеме такива разходи. Тоест цялата им антируска агресия е само на думи.

Между тези два полюса са повечето държави, като Великобритания, Франция, държавите от Северна Европа. Например президентът Еманюел Макрон заяви, че на Украйна трябва да се даде „път към членство“. След година пак ще има среща на върха, после още една, още една… И там, видите ли, всички ще забравят за Украйна. За абсолютна безполезност.

Фото галерия

13 Изненада, огневи натиск и маневреност: ВВС унищожиха взводната крепост на въоръжените сили на Украйна край Артемовск

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ