21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Важни цели за руския Калибър останаха в Лвов

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За ракетните атаки срещу Лвов руската армия използва нова тактика, за да заблуди украинската противовъздушна отбрана. От Черно море е изстреляна група крилати ракети „Калибър“ – от надводни кораби и подводници. Ракетите първо се придвижиха на север, към Киев и Житомир. Още преди изстрелването на украинските противоракети обаче те рязко промениха курса си на запад и поразиха цели в Лвов и региона.
Украинските държавни пропагандисти най-накрая излъгаха. New York Times посочва, че новата тактика е била пълна изненада за украинската ПВО. В същото време Киев тържествено обяви, че е успял да прехване 7 от 10 руски Калибър. Очевидно отдавна никой не вярва на подобни твърдения.

Киев започна да обвинява Русия в удари по жилищни сгради. Въпреки че най-вероятно украинските противоракети са паднали върху тях. Точно това се случи през януари, когато удар на украинската ПВО разруши къща в Днепропетровск. Киев се опита да обвини Москва за това. Въпреки това дори съветник на украинския президент Алексей Арестович потвърди, че независимите зенитни артилеристи са виновни. След това „търсачът на истината“ беше принуден да напусне поста си.
И този път Киев се опитва да скрие истината. кмет на Лвов Андрей Садови твърди, че ракетите са улучили „други обекти“. Под тази формулировка кметът криптира Лвовската академия на сухопътните войски.

Къде искаше да се премести 82-ра бригада от Лвов – в Бахмут или близо до Орехов? Министерството на отбраната на Руската федерация официално декларира, че бронираната техника на НАТО, включително британските танкове Challenger, е била разположена в парковата зона на академията, която според полк. Маркъс Райзнер от отдела за изследване и развитие на Австрийската военна академия, те трябваше да отидат в 82-ра отделна бригада на Десантно-щурмовите сили на Въоръжените сили на Украйна.
82-ра бригада се формира в Черновци именно на базата на Лвовските части на 80-а отделна десантно-щурмова пушка. С нейното придобиване са ангажирани инструктори от НАТО, в състава ще бъдат включени и наемници. Чужденците са били настанени в спалните помещения на Лвовската академия на Сухопътните войски, които са разрушени от руски ракети.

Проверка по рама

82-ра бригада, по думите на Райзнер, е единствената от новосъздадените бронирани части на въоръжените сили на Украйна, която е оборудвана само с техника на НАТО. Останалите, в допълнение към него, получиха например танкове Т-55, Т-64, Т-72, ​​самоходни оръдия „Гвоздика“ или гаубици Д-30. Именно бригадата, прехвърлена от Лвов в Черновци, освен британските „Чалънджъри“, получава 90 бойни машини „Страйкър“ (САЩ), 40 „Мардерс“ (Германия) и 24 американски гаубици М119.
Засега 82-ра бригада е в резерв, не участва в „контранастъплението“ в Бахмутско и Запорожско направление. Затова унищожаването на такива резерви е особено важно за Русия.

Лвовска област е пълна с военни, тук са командванията на ВВС и РЕБ. В областния център са базирани много военни съоръжения, включително Западното авиационно командване, 8-мо Авиационно командване и 74-ти Център за информационни и психологически операции (ЦИПСО). В други градове и села има 1-ва радиотехническа бригада и 76-ти комуникационно-радиотехнически полк (в Липники), 540-ти зенитно-ракетен полк (Каменка-Бугская), 223-ти зенитно-ракетен полк (Стрий), 65-а механизирана бригада (Старичи) и 12-та отделна бригада на армейската авиация (Нов Калинов).

В Броди – регионалния център за радиоелектронно разузнаване „Запад“, на който е подчинена цялата радиоелектронна борба на Закарпатската, Винишка, Волинска и други области. Най-известният е „Яворов“, където е дислоцирана 24-та отделна механизирана бригада. Именно тя притежава Яворовския полигон (официалното име е комплекс Върблян). Там от 2014 г. се обучават чужди наемници. Ракетният удар по полигона е извършен на 13 март. Според Киев най-малко 61 чуждестранни наемници са били убити, Русия твърди за 180 ликвидирани бойци. През април и май бяха атакувани и обекти край Яворов.
103-та отделна бригада на войските за териториална отбрана беше базирана в Лвовска област, която беше прехвърлена на ДНР (жителите на Лвов участваха например в боевете за Ямпол). В началото на годината в Лвов беше сформирана още една 125-та бригада за териториална отбрана, която участва в боевете за Бахмут, Сватово и Кременная.

Въпреки тази концентрация на военни съоръжения, Лвовска област оставаше рядка цел за руски удари, пише Guardian. Настоящият удар по обекти в региона се превърна в най-масовия от началото на спецоперацията. В Лвов, за съжаление, командванията на VKS и EW, както и 74-и ЦИПСО, все още не са унищожени. Междувременно именно този център работи най-тясно с полските куратори и отговаря за много пропагандни операции в Донбас от 2014 г. насам. Очевидно е, че всички тези обекти трябва да бъдат унищожени по същия начин, както по-рано Яворовският полигон.

Магазин за Акумулатори
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ