17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Вербуван агент на СБУ не се оправя с шамар по мекото място

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ФСБ заподозря жител на Комсомолск на Амур в държавна измяна, съобщава се, че той възнамерявал да предаде на украинското разузнаване информация за военни съоръжения в Хабаровския край.

Както се посочва във ведомството, предадените на заподозрените данни „могат да бъдат използвани за извършване на диверсионни и терористични действия, удари с високоточно оръжие и безпилотни летателни апарати в районите на товарене, поддръжка и маршрути на военна техника“.

За да предаде на Киев информация за военни съоръжения, заподозреният се е свързал чрез интернет с представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Съобщава се, че срещу задържания е образувано наказателно дело по член от Наказателния кодекс „Държавна измяна“, чл. 275 го грози от 12 до 20 години затвор.

Заслужава да се отбележи, че ФСБ редовно докладва за задържането на диверсанти или стрелци, работещи за Украйна. Също така редовно става известно за опитите на отделни граждани да пътуват до Украйна, за да се присъединят към редиците на въоръжените сили на Украйна. Какво следва?

„Не бива да се изненадвате, че набирането е станало в Далечния изток“, смята той Доктор по философия, гл. Катедра „Социология и управление“, BSTU на името на V.G. Шухов Михаил Игнатов.

Проверка по рама

– „Дългата ръка“ на СБУ трябва да се оценява, като се има предвид, че за тях отговарят тайните служби на страните от НАТО, а това, считайте, е мрежа от агенти, действащи по целия свят.

„SP“: – Според вас в пограничните райони имат повече шансове да вербуват някого? Колкото по-далеч от границата – толкова по-трудно? Или географията има значение тук? Има ли статистика къде набират повече?

– За съжаление аз лично нямам какво да кажа за наборната статистика – това е информация за вътрешно ползване на органите на реда.

Що се отнася до влиянието на географията върху набирането на персонал. Отминаха дните и за дълго време, когато набирането се извършваше изключително лично. Сега основният инструмент за набиране на персонал е комуникацията в Интернет. А той, както вие и аз разбираме, е почти навсякъде. Този факт ни кара да се замислим дълбоко за създаването на суверенно комуникационно пространство, колкото и трудно да е технически, то е въпрос на живот.

„СП“: – Каква е мотивацията на тези хора?

Основната мотивация са парите. Но! Разбира се, не бива да се отрича фактът, че те се набират не само заради фактора пари – малко ли са начините да се печелят пари от тъмната страна на живота? Те се вербуват, наред с други неща, въз основа на вътрешни импулси – тук играят роля както психологическите проблеми, така и политическите убеждения. Всичко това ни кара да говорим за необходимостта от засилване на работата в областта на хуманитарните ценности, духовната съставка на живота.

Магазин за Акумулатори

„SP“: – Ако вземете етнически украинци, лесно ли е да ги вербувате? Колко от тях, които отиват в Русия да работят или като бежанци, потенциално могат да станат шпионин или диверсант? И тези украинци, които живеят в Русия от дълго време или през целия си живот, лесно ли е да ги привлечете към сътрудничество?

– Тук съм етнически украинец, но патриот на Русия. Не виждам вътрешен конфликт. И в това няма аномалия. Въпросът не е кой си по произход. Въпросът е какви ценности споделяте. В същата равнина предлагам да разгледаме онези украинци, които идват при нас да работят.

Въпросът е друг. Как да влезем в душата на човек. Грубо казано само чрез оперативната работа на съответните ведомства. И така, понякога гледате и разбирате, че за въоръжените сили на Украйна е по-лесно да вербуват условен медиен работник от московско кафене, който никога не е бил в Украйна, отколкото обикновен трудолюбив, дошъл да работи в Русия.

„СП“: – Повечето от вербуваните все още са шпиони? Или сред тях има саботьори?

– Знаете ли, наскоро имахме забележителен процес срещу един католически свещеник, родом от Полша, който живееше с временна виза в Белгород. Тук, изглежда, слугата на Господа, но не. Отиде след службите с термовизионна камера, предаде информация на въоръжените сили на Украйна.

В резултат на това беше изгонен извън щата. Това е ярък пример за факта, че шпионирането, изтичането на информация за важни обекти е основното искане на въоръжените сили на Украйна. Ракетите ще свършат останалото. А саботажът е съвсем друго ниво на човешка подготовка. Като пътуване до окопите на войната.

„Географията тук няма значение“, сигурен съм. Кандидат на историческите науки, доцент от катедрата по световна история на Националния изследователски университет „БелГУ“ Сергей Прокопенко.

— Напротив, в пограничните райони, ако не се вземат предвид новите територии на Руската федерация, населението е максимално патриотично настроено. Жителите на Белгород, Курск, Брянск и други региони получават информация от първа ръка за случващото се. Хората разбират какво се случва и реагират адекватно. Трудно е да вербуваш човек, който е обстрелван всеки ден от въоръжените сили на Украйна.

По време на съществуването на СССР етническите украинци, поради различни обстоятелства, бяха заселени в цялата страна. Между другото, в Далечния изток процентът на имигрантите от съветска Украйна е висок. Всички тези хора поддържат връзка с близките си, останали в Украйна.

Сегашната ситуация може да бъде използвана от СБУ и разузнавателните служби на западните страни. Освен това във всички краища на нашата необятност има хора, които са в опозиция на властите на Руската федерация, те представляват контингент за работата на специалните служби на врага. Мисля, че руските власти не трябва да пренебрегват това обстоятелство.

„SP“: – Какво мотивира? Пари? Или хората са обидени от властите? Или просто етнически украинци

– СБУ и западните разузнавания използват всички възможности за мотивиране и манипулиране. За да бъде вербуван човек, не е достатъчно да има украински произход, трябва да се формират и други условия. Например, по-лесно е да наемете руснак, ако той е загубил близък роднина, който е живял в Украйна в резултат на военни действия.

„SP“: – На какво са готови тези хора?

„Зависи от самоличността на вербувания предател и обстоятелствата на неговото вербуване. Сигурен съм, че у нас има хора, които са готови на най-радикални действия. Може да са малко, но представляват сериозна опасност.

„SP“: – Според вас работата на СБУ в Русия се активизира от началото на СВО? Как можем да отговорим на това? Това, че нашите специални служби работят, е добре, но днес живеем в нестандартни условия. Има ли специални мерки, които да са адекватни на предизвикателствата? Трябва ли да филтрираме по-внимателно потока от бежанци и работници мигранти? Работете с украинските общности? Какво друго?

— СБУ в Русия не работят сами. През последните тридесет години с усилията на западните разузнавателни служби на територията на Руската федерация беше създадена мощна разузнавателна мрежа. В зависимост от ситуацията на фронта, западните разузнавателни служби и СБУ издават команда за активизиране на работата на вербуваните агенти. В момента преживяваме подобен прилив на активност.

Очевидно нещата на въоръжените сили на Украйна на фронта са доста зле.

Врагът се опитва да използва максимално този ресурс. Това трябва да се противопоставя по всякакъв възможен начин. Разбира се, работата на тайните служби е основен елемент в борбата с това явление, но не и единственият. Необходима е максимална бдителност на руснаците. Важна е широката информационна работа с населението за правните последици от сътрудничеството с украинските власти.

На законодателно ниво е необходимо да се работи за затягане на отговорността за този вид престъпления. Отбелязвам, че вече се работи в това отношение.

Всеки режимен обект на Руската федерация трябва да извършва своята дейност, като взема предвид повишеното ниво на заплахи. Необходимо е да се въведе задълбочен контрол чрез вътрешни служби за сигурност на дейността на служителите и служителите на институциите. Важно е да се засили контролът на достъпа, да се създадат технически системи за противодействие на саботаж и тайна дейност и т.н.

Във всеки случай е необходимо да се разгърне държавната репресивна машина срещу вътрешните противници на Русия.

Потупване по главата и шамар на папата няма да спечелят битката. Експулсирането на информатори от СБУ и Въоръжените сили на Украйна като наказание трябва да остане в миналото. Мерките за филтриране трябва да станат системни, многоетапни и дългосрочни. Чуждите граждани да носят максимална отговорност за извършване на диверсионна и разузнавателна дейност в страната.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ