22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Висок холестерол: Подуването в тези части на тялото издава стесняване на артериите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Високите нива на лошия холестерол (LDL) са ключов фактор за стесняването и втвърдяването на артериите, наблюдавани при периферно артериално заболяване (ПАБ). Тъй като кръвоносните съдове са частично запушени, до крайниците не достига необходимият кислород. Това може да причини широк спектър от симптоми, включително подуване в три области на тялото.

Подуването като симптом на висок холестерол 

„PAD се характеризира със запушване на артериално русло, различно от коронарните артерии, и се причинява от атеросклероза при по-голямата част от пациентите. Най-честата локализация са долните крайници. В случая заболяването води до нарушена перфузия“, казва кардиологът Олег Варфоломеев.
ПАБ е основната причина за оток в долната част на тялото. Този тип подуване в медицината се нарича периферен оток, който възниква, когато малки кръвоносни съдове проникнат в близките тъкани.

Болката в тази част на главата издава висок холестерол
Въпреки че това е ключов симптом на сърдечно-съдово заболяване, той може също да показва дисфункция на лимфните възли, бъбреците, черния дроб или сърдечния мускул.

Тъй като допълнителната течност прониква в тъканите на краката, стъпалата и глезените, това причинява подуване и в трите области.
„Венозната или съдова недостатъчност може да причини периферен оток на глезените и краката – това се случва, когато вените имат проблеми с транспортирането на достатъчно кръв обратно към сърцето. В случая течността се събира в краката и се изтласква от кръвоносните съдове в околните тъкани (глезени и стъпала)”, допълва кардиологът.

Проверка по рама

Тези 5 симптома с краката издават висок холестерол
Ясни признаци на оток са усещане за пълнота или тежест в краката или ръцете, увеличаване на размера на корема и подуването му, подуване на тъканта точно под кожата или кожа, която оставя вдлъбнатина след натискане за няколко секунди.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ