1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Война на телекомите! А1 скочи срещу „Виваком”

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Войната на телекомите избухна с нова сила, след като United Group на сръбския милиардер Драган Шолак, собственик на „Виваком“, официално обяви, че иска да купи „Булсатком“, която тема Новините Днес следи отлизо. Анонсът предизвика гневна реакция на друг от големите играчи на българския пазар – в понеделник А1 разпространи позиция с тежки обвинения за съмнителни договорки и бездействие на държавни институции.
Новината, обявена от United Group, е официално потвърждение, че „Виваком“ се опитва да погълне „Булсатком“ „чрез серия от съмнителни бизнес операции“, а ако това обединяване се случи и бъде одобрено от регулаторните органи, „Виваком“ ще получи огромна пазарна мощ – 60% дял при тв услугите и 40% дял при доставките на интернет (40%) услуги, твърдят от А1. И изтъкват, че това би навредило на конкуренцията и би ощетило крайните потребители.

СХЕМА: Сръбският милиардер Драган Шолак купи „Булсатком”, пуска 5G

„Ако Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри тази сделка, ще се създаде безпрецедентна концентрация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, тъй като освен на „Виваком“ United Group е собственик на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп“, алармират от А1.
„Изумени сме от начина, по който „Виваком“ правят пореден опит за консолидация на пазара, независимо, че жалби в КЗК и в съда неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори“, се казва в гневното изявление на А1. В него се посочва още, че собственикът на „Виваком“ (United Group) се е опитал да превземе  „Булсатком“ по заобиколен начин – „чрез поредица от трансакции като параван за придобиването на пряк контрол над „Булсатком“,  за да избегне нуждата да иска разрешение от КЗК за сделката.

Тъй като около тези ходове се вдигна доста шум, КЗК се захвана да прави проверка дали наистина няма да се роди прекалено мощен играч, но още не се е произнесла.
Удар на Новините Днес: Марек Слачик е чехът, натискащ за сделка с „Булсатком” при щета €30 милиона (СНИМКИ)

Сега от А1 сега настояват за „незабавна и адекватна намеса на регулатора, която да даде ясен сигнал към инвеститорите и пазара, че правилата важат за всички играчи и се насърчава честната конкуренция“. Освен това компанията заявява, че ще сезира за случващото се компетентните български и европейски институции.

Проверка по рама

До момента антимонополната комисия не е реагирала на отправените от А1 критики и обвинения. От „Виваком“ и United Group също запазват мълчание засега.
Материалът Война на телекомите! А1 скочи срещу „Виваком” е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ