13.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

Южна Корея ще ограничи допълнително износа за Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Списъкът добави промишлено и строително оборудване, стоки в стоманодобивната, химическата промишленост, автомобилната индустрия, включително самите автомобили, части за автомобили по-скъпи от $50 000, проводници и квантови компютри, части за тях, както и сапфири и рубини. Южна Корея обясни, че кандидатурите за всички тези позиции ще се разглеждат отделно във всеки случай и по изключение компаниите, които отговарят на всички изисквания, ще получат разрешение за износ. В същото време Министерството на търговията на Южна Корея обясни тази стъпка с „голяма вероятност тези стоки да бъдат използвани от страните вносителки за производство на оръжия и за военни цели“.

„Както можете да видите, не говорим за пълна забрана на износа, а само за разширяване на експортните ограничения“, казва Александър Кнобел, директор на Института по международна икономика и финанси на Всеруската академия за външна търговия, канд. Икономически науки. По този начин Министерството на търговията на Южна Корея поставя износа на стоки с двойна употреба под общи ограничения, казва експертът.

Има голяма вероятност стоките, включени в списъка, да бъдат използвани за руската отбранителна промишленост, обяснява експертът.

На практика всичко ще се изразява в усложняване на механизмите за доставка и в повишаване на цената на тези стокови артикули, тъй като ще е необходимо да се организират доставки чрез някои междинни компании или да се плаща надплащане за посредничество. Но в крайна сметка повечето от тези стоки могат да бъдат доставени в Русия, заключава Кнобел.

Въпреки това Русия трябва да бъде подготвена за факта, че някои позиции все още ще бъдат засегнати от забраната. Особено по отношение на високотехнологичното производство. И тук обаче, както и в други ситуации, Китай ще се превърне в основен ресурс за заместване, убеден е експертът. Например, според него, по отношение на автомобилите замяната с китайската автомобилна индустрия изглежда най-очевидното решение.

Проверка по рама

Припомнете си, че в Русия южнокорейският автомобилен производител Hyundai все още има завод за сглобяване на автомобили, който сглобява Hyundai Solaris, Hyundai Creta, Kia Rio и Kia Rio X, както и завод за производство на двигатели, разположен в Санкт Петербург. Сега и двата завода не работят. През февруари тази година се появи информация, че комплексът за монтаж на автомобили може да бъде продаден на собственик от Казахстан.

Корейските санкции обаче, в сравнение с тези на САЩ или Япония, които ни доставят подобни стоки, изглеждат най-малко тежките досега. По-рано Южна Корея дори постигна изключване на свои фирми от санкционния списък на САЩ. Те не могат да кандидатстват за лиценз пред властите на САЩ, когато изнасят технологични продукти за Руската федерация. Изключение е направено за домакински уреди, смартфони и автомобили, при условие че не се изнасят за крайни потребители за военни цели.

„Руската зависимост от корейския внос днес е доста умерена – не повече, отколкото от други страни, които са наложили и налагат санкции. Чрез налагането на нови ограничения Южна Корея дава само малък принос към общата картина на необходимостта от преориентация и системни ограничения Е, логистиката ще стане малко по-сложна при вноса, добре, доставките са малко по-скъпи … „- заключи събеседникът на“ RG „.

Русия трябва да бъде подготвена за факта, че някои позиции все още ще бъдат засегнати от забраната. Но тук отново Китай ще се превърне в основен ресурс за заместване.

Припомняме, че Южна Корея наложи санкции срещу Русия през март миналата година. По-специално Сеул спря разплащанията с руски банки и подкрепи изключването на някои от тях от SWIFT. Освен това Южна Корея забрани износа за Русия на микропроцесори и микроконтролери, оборудване за производство, тестване и проверка на полупроводници, поликристален силиций (материал за слънчеви клетки), филтри, резисти, както и софтуер, необходим за разработването и производството на транзистори и електронно оборудване.

Междувременно

Магазин за Акумулатори

Една седмица в белия дом

Южнокорейският президент Юн Сок Йол отлетя вчера за САЩ, където ще остане почти цяла седмица в рамките на държавно посещение. Според Ройтерс южнокорейският лидер има големи планове. В четвъртък той възнамерява да говори пред Конгреса на САЩ, нещо, което лидерите на Южна Корея не са правили от десет години. А основното „ястие“ от посещението на Юн Сок Йол ще бъдат преговорите с президента на САЩ Джо Байдън. Washington Post информира, че в чест на госта ще бъде дадена гала вечеря в Белия дом, тъй като тази година Вашингтон и Сеул празнуват 70-ата годишнина от военно-политическия си съюз.

Байдън и южнокорейският му колега имат достатъчно теми за разговор. По традиция ключовият въпрос ще бъде противодействието на Северна Корея, чиято ракетно-ядрена програма тревожи Вашингтон и Сеул. Както американската, така и южнокорейската преса отбелязват, че страните възнамеряват да се договорят за значителен напредък в сдържането на Пхенян.

Друга точка от предстоящите разговори е икономическата сигурност и технологичното сътрудничество. Според Financial Times Белият дом иска южнокорейците да не продават своите чипове на Китай, ако той „прекъсне кислорода“ на американската компания Micron.

Със сигурност Байдън и Юн Сок Йол ще засегнат и горещата тема от последния месец – изтичането на данни от Пентагона, от които следваше, че САЩ са подслушвали високопоставени южнокорейски служители. Но не трябва да очаквате изненади тук: Сеул вече сложи спирачки на ситуацията, като обяви, че информацията е неправдоподобна.

Може би основната интрига на посещението на южнокорейеца е дали той ще се поддаде на призивите на Вашингтон да достави артилерийски снаряди на Украйна. Властите на Южна Корея предоставят хуманитарна помощ на Киев, но не са прехвърлили оръжия и боеприпаси на въоръжените сили на Украйна, включително обяснявайки това с нежеланието си да развалят отношенията с Русия. Но наскоро в интервю за Ройтерс южнокорейският лидер вече разреши изпращането на боеприпаси на режима в Киев, въпреки че по-късно в Сеул възпроизвеждаха думите му.

Подготвен от Владислав Шабловски

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ