16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Майските вредители, които могат да съсипят реколтата от зеленчуци и плодове

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Съвсем скоро ще се активизират опасните майски вредители, които могат да съсипят реколтата през 2023 г. Появата на такива паразити в двора или в градина не е добра. За кратко време те отслабват растенията и след това водят до тяхната смърт. Следователно, трябва да започнете битката веднага щом забележите странна дейност.
Най-опасните майски вредители

Всяка грешка в градината изисква повишено внимание. Експерти изброиха петте най-опасни майски вредители. Появата им може да съсипе реколтата.
Коварни вредители – листни въшки

Те са умни паразити. Самата листна въшка не само може да унищожи реколтата в градината, но и създава благоприятни условия за привличане на други вредители. Когато пробие лист, тя отделя така наречената медена роса. Така привлича и други паразити. В резултат на това растенията бързо започват да се разболяват и умират.
Болести по тиквите: На какво да обърнете внимание?

Проверка по рама

Опасна белокрилка
Малко бяло насекомо, което прилича на пеперуда. Белокрилката изглежда достатъчно сладка, но нейните ларви могат да унищожат реколтата за няколко дни. Ларвите не само изсмукват соковете от растенията, но и разпространяват патогенни вируси. Тези насекоми могат да отделят жълтеникави петна по листата. Те също започват да изсъхват и да се къдрят.

Опасни майски вредители – паяжинообразни акари

Насекомото често отравя млади, все още незрели растения. Кърлежите се придържат към издънки и листа. Те изсмукват клетъчния сок, което води до бързо изсъхване и окапване на растенията. Можете да забележите активността на кърлежите по наличието на тънка паяжина. Черни точки се появяват и по листата.
Пъпковиден акар

Този вредител е носител на патогени на различни фитозаболявания. Активността му може да се разбере по деформацията на листата и издънките.

Магазин за Акумулатори

Причини за болести по стъблата при доматите
Опасни вредители – крушови и ябълкови цветни бръмбари

Тези буболечки стават активни веднага щом стане по-топло. През май са най-опасни. В пъпките на цветовете на ябълката и крушата вредителите снасят яйцата си. Затова е важно да разклатите клоните, за да предотвратите развитието им. Но това не е единственият начин да унищожите паразитите.

Как да се справим с тях, за да не съсипем реколтата?
Борбата с вредителите трябва да започне веднага щом забележите тяхното присъствие, иначе можете да загубите цялата реколта. Можете да се борите с паразитите с помощта на народни рецепти и индустриални продукти, които трябва да бъдат избрани за всеки вид вредител:

• пъпковиден кърлеж – акарициди и инфузия на чесън;

• белокрилка – „Confidor Extra“, „Lepidocide“, „Aliot“, „Aktara“ и „Inta-Vir“;

• листни въшки – „Актара“, „Алиот“, „Биотлин“, настойки от тютюн, пепел или чесън;

• паяковидни акари – „Fitoverm“, „Fufanon-Nova“;

• крушовите и ябълковите цветни бръмбари с инсектициди.

Имайте предвид, че от вредителите не можете да се отървете толкова лесно. Ще са необходими няколко обработки и евентуално различни препарати.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ