30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Захарова нарече опасни изявленията на Столтенберг за влизането на Украйна в НАТО

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според нея по време на необявено посещение в Киев генералният секретар на Северноатлантическия алианс се е опитал да съживи дискусиите за възможното влизане на Украйна в НАТО.

„От предстоящата през юли среща на върха на алианса във Вилнюс режимът в Киев чака „гаранции за сигурност“ и „политическа“ покана за присъединяване. портал на МВнР коментари. – По примера на Зеленски Й. Столтенберг му повтори, че „мястото на Украйна е в евроатлантическото семейство, в семейството на НАТО“. Твърди се, че всички страни членки на алианса са съгласни с това“.

В същото време Захарова подчерта, че подобна теза не е новината на деня. „Още на срещата на върха на НАТО в Букурещ през април 2008 г. на Украйна и Грузия беше обещано, че „ще станат членове на алианса“, припомни тя, като посочи, че Русия многократно е предупреждавала за опасността и пагубността на подобни стъпки още преди 2008 г.

„Те не искаха да ни чуят. Не искаха да приемат нашите многобройни инициативи, предложения, които биха допринесли за формирането на равнопоставена система за европейска сигурност“, отбеляза дипломатът. „Всичко това беше отхвърлено и западняците последователно формира антируски проект от Украйна“.

В заключение официалният представител на руското външно министерство заключи, че НАТО си поставя за цел да „победи“ Русия в Украйна и за да мотивира Киев, обещава, че след края на конфликта страната може да бъде приета в алианса. „Такива изказвания са недалновидни и просто опасни – посочи Захарова. – Това може да доведе до окончателен колапс на европейската система за сигурност“.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ