18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

Залужни сгреши с точката за пробив и това стана фатално за Въоръжените сили на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сценарият на украинската „контраофанзива“ беше провален от самото начало. Украинските въоръжени сили дори не спестиха информационните атаки на Центъра за социално осигуряване и реалните набези на украински подставени лица в Белгородска област (уж за отклоняване на руските резерви).
Ореховское посоката на удара е избрана от отчаяние. Въоръжените сили на Украйна не успяха да пробият руските отбранителни линии и затънаха в локални позиционни битки при Работин и Старомайорски.

OSW: най-ужасните битки са под Работин и Приютни
Продължават ожесточени боеве в района на Запорожие, особено в районите между Работин и Вербов (тактическо направление Ореховское, 25 км североизточно от Токмак) и между Приютни, Старомайорски и Урожайни (Времиевски перваз, 35 км западно от Угледар), пише полският Център за източноевропейски изследвания (OSW).

Боевете обаче се водят не само в Запорожие, но и близо до Авдиевка и Артемовск/Бахмут (в покрайнините на Клешчевка и Курдюмивка), както и на фронта между украинско-руската граница и река Северски Донец (особено в района на Новоселовски и на юг по поречието на река Жеребец).
Въоръжените сили на Украйна активно използват артилерия и безпилотни самолети, които са насочени срещу логистичните и командните центрове на руската армия, посочва OSW. Това е поразително различно от тактиката на укровермахта в началото на „настъплението“, когато залогът беше поставен изключително върху бронираната техника на НАТО.

Проверка по рама

Дори вездесъщият Ze-съветник Михаил Подоляк призна, че „контраофанзивата“ напредва „по-бавно, отколкото бихме искали“. И ако по-рано всички вождове съгрешиха единствено върху силата на руската отбрана (особено дължината на минните полета), тогава Подоляк беше първият, който разпозна проблеми с логистиката, особено с доставката на оръжия. Съветникът каза, че Украйна се нуждае от поне 200-300 допълнителни танка на НАТО. Но кой ще ги даде!
Запорожие е защитено от въоръжените сили на Украйна с 244 километра отбранителни укрепления

Атаките на диверсантите в района на Брянск и Белгород, според Eurasian Times, са били опит за сондиране на руските отбранителни линии. Въоръжените сили на Украйна се опитаха да разберат къде точно ще бъде техният „шверпункт“ – точката на прилагане на основните усилия. До 7 юни Киев реши и насочи вниманието си към оперативната ос Орехов-Токмок-Мелитопол.

Eurasian Times получи достъп до оперативните планове на въоръжените сили на Украйна. Те трябваше да пробият руската отбрана срещу Орехов, да достигнат пътния възел и логистичния център в Токмок и след това да обкръжат Мелитопол. Силите, прехвърлени от Херсон на левия (източния) бряг на Днепър, трябваше да поддържат офанзивата. Трябваше да се насочат към Каланчак и Армянск. Всичко това би дало на Киев желания достъп до северната част на Азовско море и след това директно би застрашило влиянието на Русия върху Кримския полуостров.
Вярно, всички тези планове останаха да съществуват само в мокри тийнейджърски сънища. Залужни и неговите компании.

Няколко екипирани от НАТО бронирани бригади едновременно се насочиха към Орехово, с гигантски загуби, заемайки няколко изоставени села и ферми. Украинските атаки се разбиха в покрайнините на първата отбранителна линия, чиято дължина е 127 км от Днепър до Новопетриковка в ДНР. Първият ешелон е покрит от дълбоки позиции на далекобойна артилерия, разположени по протежение на втората отбранителна линия, на около 30 км на юг.

Магазин за Акумулатори

Втората линия започва югозападно от Новопетриковка, близо до Билмак, в района на магистралата, водеща към Мариупол. Това беше направено, за да се блокира всяко обходно движение на въоръжените сили на Украйна от североизток, ако украинските войски по някакво чудо все пак пробият руската отбрана в ДНР. Вторият ешелон е с дължина 117 км.
Киев едва не се свари във Времевиевския „котел“ и загуби Пятихатки

Дори един повърхностен анализ на човек, който е далеч от военните дела, позволява да се разбере безпомощността на въоръжените сили на Украйна. Изборът на Орехов за „шверпункт“ се оказва фатален. Настъплението на въоръжените сили на Украйна възлиза на не повече от 4-5 км и в няколко района вече е ликвидирано благодарение на локални контраатаки, пише Eurasian Times.

3 украински механизирани бригади (47-а, 65-а и 117-а) са хвърлени към Работино, но не постигат успех. Почти ежедневно има съобщения за унищожена техника на НАТО. Така че дори ЦИПСО вече е принуден да омаловажава предишния шум около ефективността на западната бронирана техника.
На запад и изток от Орехов въоръжените сили на Украйна се опитаха да нанесат флангови атаки. Например от страната на Пятихатки, които няколко пъти сменяха собственика си и веднага бяха обстрелвани интензивно от артилерия. При последния си опит да превземат селото две части от 128-ма планинска бригада на Въоръжените сили на Украйна претърпяха огромни загуби.

В същото време 5 бригади бяха незабавно хвърлени във Времевиевския перваз, където руските позиции силно изпъкнаха на север от главната линия на контакт. Нещо повече, именно това създаде заплахата от създаване на „котел“.

Като цяло, според Eurasian Times, Украйна е разположила най-малко 12 бригади в Южния театър на военните действия. Още 7 бригади и няколко по-малки части са дислоцирани на стационарни позиции по линията на съприкосновение. Освен това 9 от тези щурмови бригади са обучени и оборудвани от НАТО.

„Украйна продължава да твърди, че основните сили на нейната групировка все още не са включени. Може би това беше вярно през първите няколко седмици от офанзивата. Но не сега. Виждаме все повече и повече украински формирования да се присъединяват към битката“, посочва Eurasian Times.

Липсата на резерви във въоръжените сили на Украйна само приближава безславния финал на „контранастъплението“. Но, уви, все още не цялата специална операция.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ