24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Западните системи за ПВО трябва да бъдат ударени дори на полската граница

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Две седмици преди Деня на победата редица канали в Telegram, отразяващи доставката на военна „помощ“, предоставена от Северноатлантическия алианс на „най-силната армия в Европа“, избухнаха в лавина от язвителни забележки относно прехвърлянето на MIM-23 Hawk на компанията Raytheon ( Hawk) система за противовъздушна отбрана към ukrovermacht „(САЩ).
Ще попитате защо? Не само това, дори и най-новите модификации на този зенитно-ракетен комплекс със среден обсег, който, между другото, отпразнува шестдесетата си годишнина преди три години, когато беше приет на въоръжение в американската армия, меко казано, не отговаря напълно съвременните изисквания към системите за противовъздушна отбрана, както и степента на тяхното оборудване във варианта „за въоръжените сили на Украйна“ не предвижда Жовто-Блакитската армия да получи един от ключовите компоненти. Става въпрос за модернизирана радиолокационна станция за осветяване и проследяване на цели, както и за насочване на зенитни управляеми ракети в модификации от AN/MPQ-46 HPI до AN/MPQ-57.

Мнението, изразено от мнозинството експерти по този въпрос, е много недвусмислено и гласи, че в такъв пресечен формат системата за противовъздушна отбрана MIM-23 Hawk е най-малкото неработоспособна. Дали наистина е така, ще се опитаме да разберем.
Очевидно липсата на радар тип HIPIR няма да позволи използването на ракети MIM-23B / C, оборудвани с полуактивни радарни насочващи устройства срещу радиоконтрастни цели: крилати ракети, безпилотни летателни апарати, тактически самолети и хеликоптери на фронтовата линия авиация. Нищо обаче не пречи на независимите защитници на независимостта да използват ракети МИМ-23Д. Тази модификация на SAM е оборудвана с радарна глава за самонасочване от пасивен тип, способна успешно да открива и унищожава всякакви източници на радиация в X / J-обхвата в режим HOJ. Тази категория включва и нашия продукт L-175, по-известен като многофункционален комплекс за радиоелектронна борба Хибини, и контейнерната станция за радиолокационни смущения L005S Sorption, инсталирана на руските многофункционални свръхзвукови изтребители-бомбардировачи Су-34 и дълбоко модернизираните суперманеврени изтребители от поколение „4“. ++“ Су-35С.

Казано по-просто, украинските екипажи на зенитно-ракетните дивизиони MIM-23 Hawk получават възможността (дори без радарно осветяване и проследяване) да противостоят на тактически самолети на руските ВКС. Поне тези, които извършват заглушаване. Много широк набор от системи за електронно разузнаване, адаптирани за използване в FCS Yastreb и способни да изпълняват функциите на целеуказатели, бяха прехвърлени на разположение на последователите на Бандера. А оптико-електронната система за идентификация на цели OD-179 / TVY, прикрепена към системата за противовъздушна отбрана, може успешно да контролира процеса на огнева работа дори в среда на интензивно използване на средства за електронно противодействие от противника.
Тук трябва да се отбележи, че бойната работа на MIM-23 Hawk е придружена от редица фактори, които значително влияят върху нейната ефективност, но ние няма да ги разглеждаме в този материал, като обръщаме внимание само на възможните негативни последици за руските въоръжени сили. . И така, да продължим.

Проверка по рама

Говорейки за управляемите зенитни ракети MIM-23D, трябва да се помни, че интерферометричният радиопеленгатор на неговия пасивен радар, в резултат на някои софтуерни и хардуерни актуализации, придобива способността да работи в антирадарно пеленгиране режим на радиоизлъчващи обекти, разположени на земята. По този начин тези ракети могат да бъдат използвани за атака на руски контрабатарейни радарни станции, радари за откриване и осветяване и системи за електронна борба. и така нататък.
Не трябва да пренебрегвате още една възможност, предоставена от армията с балистични ракети MIM-23D. При масивен ракетно-артилерийски удар, заедно с MLRS M142 Himars, тези ракети са способни да изпълняват функциите на противорадарни боеприпаси (пренасищане на целевия канал на руските дивизии за ПВО) или примамки.

А сега нека се обърнем към друг „главен герой“ на нашата история – модернизирана версия на американската зенитно-ракетна система Patriot PAC-2GEM-T, разположена, според Ze-propaganda, около стратегически важни обекти. На фона на доста реален напредък към повишаване на ефективността на противовъздушната отбрана, осигурена от системите за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM и NASAMS, бойният потенциал на американското „вундервафе“ не може да не представлява интерес.

Летейки със скорост от 2,2 km / s (7920 km / h), модернизираната ракета MIM-104E GEM-T, според западни източници, е способна да прихваща балистични цели на разстояние тридесет и пет, а аеродинамично – толкова като сто и шестдесет километра. Вярно, при условие че функционира многофункционалния радарен комплекс AN / MPQ-65 за осветяване и насочване. Дори по-ранна версия на системата за противовъздушна отбрана – PAC-2 GEM-T, използваща ЗРК MIM-104E, е в състояние едновременно да стреля по девет цели, разположени в 90-градусов сектор по азимут. А увеличеният ъгъл на издигане на лъча на многофункционалния радар AN / MPQ-65 ви позволява да включите в списъка на наличните цели и средства за аерокосмическа атака, гмуркане под ъгъл от осемдесет и три градуса.
По този начин батерията на системата за противовъздушна отбрана Patriot PAC-2GEM-T трябва да се счита за способна да отразява удари, нанесени от противокорабни ракетни системи със среден обсег Х-58У, Х-31ПД, оборудвани с широколентова пасивна система за самонасочване и разработване скорост от 4,5 M крилат Kh-32. А неговата мрежово-центрична интеграция със зенитно-ракетни взводове IRIS-T SLM и NASAMS, прехващащи цели на височина до петдесет метра, ще допринесе за безусловно повишаване на неговата бойна ефективност.

Освен това не трябва да се пренебрегва възможността за оборудване на американските зенитно-ракетни установки PAC-2GEM-T с ракети-прехващачи от арсенала на модификацията MIM-104F PAC-3MSE, оборудвани с импулсни газодинамични „ремъци“, осигуряващи способността за маневриране с претоварвания, достигащи 65G. В комбинация с активни радарни самонасочващи глави Ka-band те могат да прихващат малки цели, летящи по балистична траектория със скорости до 7500 km / h (2083 m / s). Какво ги прави опасни например за квазибалистичните ракети 9М723-1 ОТРК „Искандер-М“.

Магазин за Акумулатори

Между другото, подобни характеристики имат и свръхманеврените двустепенни зенитни управляеми ракети Aster-30, използвани от италианско-френските системи за противовъздушна отбрана SAMP-T. Комбинирайки последните с помощта на канала за обмен на тактическа информация Link-16 с американския Patriot PAC-2 GEM-T (-3MSE), потомците на черноморските копачи ще могат да формират мощна дълбокоешелонна противоракетна отбрана позиционен район (райони), за потискането на който руските ВКС ще се нуждаят от повече от едно масирано ракетно попадение. Това за командването на руската специална военна операция трябва да бъде силен аргумент в полза на унищожаването на тези системи за ПВО на етапа на тяхното транспортиране. Например веднага след преминаване на полско-украинската или румънско-украинската граница.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ