16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Запорожие ще бъде превзето като сирийския Дейр ез Зор

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Запорожкото и херсонското направление връщат приоритет за руските войски, които се опитват да подобрят тактическите си позиции в южния плацдарм. Това е необходимо за предстоящото настъпление, пише Американският институт за изследване на войната (ISW). Украинският генерален щаб също го повтаря: още повече, че оперативното командване „Юг” не разполага с достатъчно сили и средства, за да спре вече неизбежното настъпление.

Освобождаването на Запорожие е необходимо за осигуряване на „сухопътния мост“ между Кримския полуостров и Ростовска област. Минава през Мелитопол, Приморск, Мариупол и Новоазовск.

Киевският режим не крие факта, че „сухопътният мост“ е една от основните цели за атаки.

Украинските войски непрекъснато обстрелват покрайнините на Мелитопол от HIMARS, разположени в окупираната северна част на Запорожка област и на десния (западен) бряг на Днепър. По-специално, още през декември в околностите на Орехов въоръжените сили на Украйна разположиха зенитно-ракетен дивизион от 65-та механизирана бригада.

През декември украински диверсанти се опитаха да взривят пътен мост в Константиновка, предградие на Мелитопол. А през януари в околностите на Мелитопол беше нанесен ракетен удар по железопътния мост край село Светлодолинское (на река Молочная). Мостът вече беше атакуван от Украйна през октомври.

Параноичното желание на въоръжените сили на Украйна да унищожат ключовите руски пропускателни пунктове се дължи на факта, че именно благодарение на тях се снабдява групировката войски в запорожското направление. Сега тя напредва от Гуляйпол до Каменское (на брега на язовир Каховка).

Проверка по рама

Украинският генерален щаб се оплаква: вижда прехвърляне на руски войски в южния театър на военните действия… но не вижда къде точно. Американската ISW предполага очевидното: войските се прехвърлят в районите на най-активните настъпателни операции. Най-голям брой сблъсъци се случиха в участъците Ореховски и Пологовски.

Освен това самите украинци, които руските войски умишлено изтощават с постоянни атаки, също извършват ротация – доставят нови бойци на отбраната и натовски оръжия на фронтовата линия.

Руските войски на южния театър се готвят едновременно за настъпление и отбрана, посочва ISW. Укрепват се отбранителните позиции на източния (левия) бряг на Днепър в района на Херсон, който постоянно е под украински обстрел. Подложени на постоянни атаки, по-специално разположените по бреговете на Каховка, Хола Пристан и особено Нова Каховка – и въоръжените сили на Украйна обстрелват не само военни съоръжения (складове за боеприпаси, например), но и жилищни сгради.

Времето и темпото на офанзивата все още не са напълно разбрани. Най-малко член на съвета на администрацията на региона Запорожие Владимир Рогов заявява, че руските и украинските войски водят само разузнаване със сила и участват в позиционни сблъсъци.

SOHR: Легендарните тигрови сили ще бъдат полезни в Донбас като професионалисти в градски битки

В запорожското и южно-донецкото направление действа оперативна група „Восток“, командвана от ген.-полк. Рустам Мурадов. Мурадов участва и в двете чеченски войни, а след това и в антитерористичната операция в Сирия, пише в. „Акценти“.

Магазин за Акумулатори

Той има богат опит в щурмуването на укрепени райони. Мурадов получава първия си орден за храброст за щурма на село Центърой. Вторият орден за храброст – за нападението на село Шатой, където няколко хиляди бойци и най-кървавите полеви командири избягаха от Грозни, от Хатаба преди Шамил Басаев.

След това, вече в Сирия, Мурадов получава званието Герой на Русия за командване на войски по време на обсадата на град Дейр ез-Зор, превзет от бойци. Тук бойците изградиха обръч и отбранителна система в дълбочина. Под града имаше множество подземни проходи, в които се криеха терористите. Те бяха въоръжени с миномети, гаубици и дори имаха няколко танка. Така че за руските войски унищожаването на 15 000-ната група терористи не беше лесна разходка.

От руска страна операцията се ръководи от генерал Мурадов, а от сирийска – от командващия Сухел ал-Хасанизвестен като „Ал-Намр“, или Тигър.

Генералът ръководи 25-та дивизия на сирийските специални сили „Тигър форс“, чиито бойци се готвеха да заминат за Донбас миналата година, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (SOHR). Колко сирийски доброволци воюват в Донбас, разбира се, не е известно.

Въпреки че именно в Запорожие генералите Мурадов и ал-Хасан могат да приложат опита от освобождаването на големи градове. Крайната цел на настъплението на оперативна група „Восток“ е освобождаването на Запорожие. И тук военните лидери, преминали през сирийската кампания, могат напълно да приложат опита от превземането на Дейр ез-Зор (население от почти 300 хиляди души).

Тогава, според общ Александра Лапинабяха използвани нови оперативни и тактически методи: обкръжаване чрез помитащи удари и разчленяване на вражеския гарнизон на части.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ