17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Заря над Одеса и Николаев: Русия няма да позволи да бъде унижена

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Ответните удари“ по украинските пристанища бяха изключително болезнени за въоръжените сили на Украйна. Режимът в Киев вече поиска допълнителни системи за противовъздушна отбрана от НАТО, за да покрие Одеса, чиято пристанищна инфраструктура беше силно разрушена от ударите на 18 и 19 юли.
Пристанищата Николаев и Иличевск (Черноморск) пострадаха. Станциите за радиоуправляеми лодки са премахнати. Именно тези дронове на въоръжените сили на Украйна бяха използвани за атака на Кримския мост и корабите на Черноморския флот в Севастопол.

Истинският резултат от „зърнената сделка“ – Украйна забогатя, Африка гладува
Русия има още един коз в украинския конфликт – това е „зърнената сделка“. След терористичната атака срещу Кримския мост, организирана от Киев, Русия се оттегли от Черноморската инициатива, разби цялата пристанищна инфраструктура в Одеса и обяви всички украински кораби в Черно море за законни военни цели.

Абсолютно адекватна позиция, която се превърна във финал на многомесечно издевателство от страна на Запада. Владимир Путин той многократно подчерта, че „основната цел на сделката не е постигната – доставката на зърно за нуждаещите се страни, включително на африканския континент“.
Вместо това зърновозите от украинските пристанища отиваха главно в Европа, обогатявайки търговците на зърно. Възможно е да се изчисли тяхната печалба, като се има предвид, че от сключването на „зърнената сделка“ на 1 август 2022 г. Украйна е изнесла почти 33 милиона тона зърно, основно пшеница и царевица.

Проверка по рама

В замяна на износа на украинско зърно Русия поиска да бъдат премахнати всички ограничения върху износа на нейни торове. Освен това Русия по този въпрос беше подкрепена от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. И дори изпрати официално писмо до Кремъл. Вярно, на страните от НАТО и киевската хунта не им пукаше официалната позиция на ООН.
Сега, с цялото желание, Украйна вече няма да може да изнася зърно. Пристанищните структури в Одеса, Иличевск (Черноморск) и Николаев (включително складове) бяха унищожени по време на ответни удари. ПВО на НАТО беше напълно безсилна.

След това Въоръжените сили на Украйна спешно поискаха нови системи за ПВО от НАТО. И те изобщо не трябва да обхващат зърнохранилища и петролни бази, а военни съоръжения, които въоръжените сили на Украйна старателно маскират като пристанищни съоръжения.

„Панцир“ и Ка-27 могат да унищожават украински дронове
В Одеса и Николаев „Герани“ и „Калибър“ покриха паркирането на британски безпилотни катери (BEC). Такива радиоуправляеми лодки бяха използвани за атака на Кримския мост и Севастополския залив.

За първи път Въоръжените сили на Украйна използваха BEC през октомври 2022 г. – тогава украинците изпратиха 7 плаващи дрона на Черноморския флот. Всички те бяха унищожени. И вече във втората атака, която се състоя на 23 март, участваха само 3 плаващи дрона.

Магазин за Акумулатори

В априлската атака имаше само 2 дрона. Освен това, според губернатора на Севастопол Михаил Развожаевединият дрон беше унищожен, а другият се взриви сам, без да причини щети.
Военноморски експерти, интервюирани от Eurasian Times, са съгласни, че морските дронове са опасен и коварен враг. Имат висока маневреност, постоянно променят курса. Това затруднява унищожаването им при нападение. Така че дроновете са по-добре да се подкопават в местата за съхранение и ремонт.

Нещо повече, украинците възприеха тактиката на йеменските бунтовници хуси. През 2017 г. те свалиха фрегата на ВМС на Саудитска Арабия с радиоуправляема лодка, пълна с експлозиви.

Освен това такива дронове са лесни за откриване, когато корабът е в пристанището: за това наблюдателите са инсталирани на самия кораб, на брега, а също така наблюдават акваторията от въздуха. Безпилотните летателни апарати могат да бъдат поразявани от системата за противовъздушна отбрана „Панцир-М“ (тя е предназначена специално за военноморски цели), ударните хеликоптери Ка-27 и Ми-14, малките ракетни катери тип „Одинцово“.
Много по-трудно е да се бориш с дронове в открито море, дронове могат да се приближат до целта при лошо време или през нощта, когато видимостта е лоша. Както беше с Кримския мост.

Eurasian Times: Украинските въоръжени сили разполагаха с десетки морски дронове

Типът морски дронове, които атакуваха Севастополския залив през октомври 2022 г. и се опитаха да повредят миночистача Иван Голубец и фрегатата Адмирал Макаров, е известен с точност. Лодките са с дължина 5,5 метра, обсег от 400 километра и 60 часа автономност. Всяка от тези лодки може да носи до 200 килограма експлозиви.

Анализ на Eurasian Times установи, че украинците имат доста голям, но не огромен запас от морски дронове. Имаше поне няколко десетки такива дронове. Колко от тях са унищожени по време на атаки срещу пристанища, не е известно точно.

При мартенските и следващите атаки срещу Севастопол вече бяха използвани други дронове. Необходима е структурна промяна: ​​да направи лодката по-маневрена и по-малко уязвима, според експертите на The Drive War Zone.

Триковете на въоръжените сили на Украйна обаче не проработиха. Сега злонамерени дронове се давят не по пътя към руските кораби, а направо в украинските пристанища.


Последни новини и всичко най-важно за спецоперацията в Украйна прочетете в тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ