19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Засега хиперзвуковите тестове в САЩ са на ниво „картон“, но до 3-4 години Америка обещава да направи свои аналози

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Спецоперацията в Украйна се превърна в преглед на постиженията на хиперзвуковите оръжия. Русия първа в света използва хиперзвукови ракети в бойни действия. „Кинжалите“ са използвани поне четири пъти.

Унищожени са изсечен в скалата подземен склад с ракети и авиобомби в Ивано-Франковска област, база за ГСМ в Николаевска област, команден пункт на оперативна група „Восток“ в Часовой Яр.

„Кинжалът“ е използван и по време на ракетна атака срещу инфраструктура в Киев в нощта на 8 срещу 9 март: предполага се, че е поразена най-голямата ТЕЦ-5 в столицата (машино и котелно помещение).

Командир на оперативна група Валери Герасимов заяви, че „Кинжалите“ са абсолютно неуязвими за украинската ПВО.

Генерал Грифин: Американците са беззащитни срещу китайски и руски хиперзвукови ракети

Хиперзвуковите възможности на Русия, демонстрирани в Украйна и ДНР, естествено привлякоха вниманието на американското разузнаване. Изследователската служба на Конгреса на САЩ посвети цяла отчет.

Проверка по рама

Съединените щати приеха програмата Rapid Global Strike (CPGS) в началото на 2000-те години, но доскоро американците можеха да си позволят да финансират създаването на хиперзвукови оръжия.

Парите започнаха да се отпускат едва след като Русия и Китай започнаха да създават хиперзвукови ракети. Освен това руските и китайските хиперзвукови планери потенциално могат да носят ядрени бойни глави. Американците нямат такава технология в близост, се казва в доклада.

Сега САЩ се фокусират върху хиперзвукови плъзгащи се превозни средства и хиперзвукови крилати ракети с малък до среден обсег за използване в регионални конфликти. Нищо, дори отдалечено наподобяващо „Кинжал“, американците все още не са създали.

Дори заместник-министърът на отбраната по научните изследвания Майкъл Грифин беше принуден да признае на изслушване в Конгреса: Съединените щати „нямат системи, които биха могли адекватно да застрашат [Китай и Россию]и нямаме средства за защита срещу [их] системи.“

Американците имат само хиперзвукови прототипи. Освен това има изненадващо много от тях: всеки вид войски се опитва да създаде своя собствена ракета. Например, едва през януари 2023 г. американската армия реши да тества полетно хиперзвуковата ракета с голям обсег на хиперзвуково оръжие (LRHW). ВВС на САЩ имат обещаващи проекти AGM-183 ARRW и HACM. Освен това тези ракети ще застанат на бойно дежурство не по-рано от 3-4 години.

Конгресът на САЩ: Залп от китайски или руски ракети може да помете САЩ от планетата

Магазин за Акумулатори

Русия започна да разработва хиперзвукови оръжия още през 80-те години. Развитието беше ускорено в отговор на разполагането на американската система за противоракетна отбрана в Европа и оттеглянето на САЩ от Договора за противоракетна защита през 2001 г.

— Създават се нови позиционни райони, които в крайна сметка, ако не предприемем нищо, ще доведат до пълно обезценяване на руския ядрен потенциал. Е, просто той ще бъде прихванат навсякъде, това е всичко “, каза Путин в послание до Федералното събрание през 2018 г.

Русия изпълнява две програми за създаване на хиперзвукови оръжия – „Авангард“ и „Циркон“.

Avangard е хиперзвукова плъзгаща се ракета, изстрелвана от междуконтинентална балистична ракета, което му дава практически неограничен обсег на полет (на американския HACM се обещава до 3000 километра).

Avangard е оборудван с въздушни средства за противодействие и според съобщенията е способен да носи ядрена бойна глава. Той е бил успешно тестван три пъти, през 2016 г. и 2018 г., достигайки 20 Mach. И още през декември 2019 г. той пое бойно дежурство. По това време американците току-що пуснаха първата картонена проба на AGM-183 ARRW.

Avangard беше успешно интегриран със Sarmat, който беше успешно пилотиран през април 2022 г. и сега се внедрява.

Циркон е ракета с корабно базиране. Способен е да развива скорости от Mach 6 до Mach 8. „Циркон“ е способен да поразява както наземни, така и морски цели. Системи за вертикално изстрелване вече са монтирани на много руски кораби – от крайцери до фрегати. Е, на подводници, разбира се.

Маневрената балистична ракета с въздушно изстрелване Kinzhals вече е приета на въоръжение. Той е модифициран на базата на ракетата „Искандер“. Носители на „Кинжал“ могат да бъдат както МиГ-31, така и далечният ударен изтребител Су-34102 и стратегическият бомбардировач Ту-22М3.

Максималната скорост на „Кинжал“ е 10 Маха, според официалните доклади. Ракетата е способна на пъргав полет, удряйки както наземни, така и морски цели, и евентуално може да бъде оборудвана с ядрена бойна глава.

Изследователската служба на Конгреса твърди, че ракетната мощ на Русия и Китай е такава, че лесно може да преодолее цялата американска ПРО (макар и в случай на залпов изстрел). Шансовете за подобно изстрелване обаче са минимални – все пак е очевидно, че дори и при масиран ядрен удар американците ще могат да отговорят. Така че има система от проверки и баланси.

Но за унищожаването на извънблоков противник – каквито са въоръжените сили на Украйна – „Кинжалите“ са незаменими.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ