19.6 C
София
сряда, септември 27, 2023

Защитете краставиците с екологичен разтвор от пепел и сапун

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За да гарантирате богата реколта от краставици, градинарите трябва да обърнат специално внимание на защитата на растенията си от листни въшки и други вредители. Макар че познатите инсектициди са високоефективни, те съдържат силно токсични вещества, които могат да бъдат вредни и за човешкото здраве и за околната среда. Затова опитните градинари предпочитат екологични алтернативи, като например разтвор от пепел и сапун.
Богата реколта от сочни и хрупкави краставици – тайната е в този тор

Пепелта, получена от изгарянето на дървесина или растителни остатъци, може да бъде използвана за защита на краставиците от инвазията на листни въшки. За по-голяма ефективност е препоръчително да се започне третирането в етапа на образуване на 5-6 истински листа. Също така, добавянето на сапун към алкалния разтвор помага за задържане на активните вещества върху листата за по-дълго време. Когато разтворът изсъхне, съставката на сапуна образува устойчив филм върху листата, който пречи на листните въшки да дишат нормално, накратко ги защитаващ от нападение.
Приготвяне на разтвора:

1. Пресейте 800 грама пепел и залейте го с 2-3 литра вряла вода.
2. Оставете течността да къкри под капак на слаб огън за 30 минути.

Проверка по рама

Ще събирате краставици в кофи до октомври, ако направите това
3. Охладете разтвора до стайна температура и го прецедете през няколко слоя тензух.

4. Изсипете получения концентрат в купа за пръскане с обем 10 литра.

5. Добавете 50 грама течен сапун (предпочитано зелен сапун за пране или катранен).
6. Долейте чиста вода до обем от 10 литра.

Използвайте приготвения разтвор за пръскане на листата на краставиците от всички страни. Първото третиране трябва да се осъществи в етапа на пъпкуване. За да се предотврати появата на листни въшки и акари, препоръчително е третирането с този разтвор да се повтаря на всеки 10 дни. Важно е да се извършва в облачно време или след залез слънце, за да се избегне изгарянето на листата.

Магазин за Акумулатори

Домати, краставици и чушки – увеличете значително добива им с този разтвор
Ползи от екологичния разтвор

Пепелният разтвор не само предпазва краставиците от вредители, но също така служи и като средство за пълноценно хранене на растенията. Дървесната пепел представлява естествен източник на калий, фосфор, магнезий, калций и комплекс от микроелементи, които са от съществено значение за здравето и растежа на растенията.

Използването на екологични алтернативи като разтвор от пепел и сапун е безопасен и ефективен начин за защита на краставиците от вредители. Този метод не само предотвратява нападението на листни въшки, но и осигурява необходимите хранителни вещества за здрав и обилен урожай.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ