22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Защо Берлин отново забрани съветското знаме на Деня на победата, разрешавайки украинското

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Тази година цинизмът дори се увеличи: ако по-рано полицейската директива, очевидно за да запази видимостта на неутралитет, също забрани носенето на украински знамена на паметниците на войниците-освободители, то в петък местният административен съд разруши и тази илюзия. По спешен иск на проукраинска обществена организация, същата, която миналата година поиска експроприацията на „Руския дом“ в Берлин в полза на Украйна и тероризираше посетителите на новогодишните матинета в него, забраната на украинските знамена беше отменен. Остана в сила забраната за руски и съветски знамена, под които воюваха и загинаха съветски войници и офицери.

Днес в Берлин сякаш няма кой да застане зад червеното знаме на Победата. Проруският сегмент на германското общество, за съжаление, е много пасивен. Не бива обаче да се обвинява само липсата на ищци: през изминалата година се натрупаха достатъчно съдебни прецеденти, за да се предположи с висока степен на сигурност, че дело срещу забраната на съветските символи и знаци на руския антифашизъм щеше да бъде отхвърлено или игнорирани от съда.

Какво ще последва след това? Носителите на украински знамена задължително ще се появят на 8 и 9 май. Не масово, но в достатъчни количества за успешни провокации, както в известния Трептов парк, така и на съветския паметник до Райхстага.

Там със сигурност няма да дойдат да почетат паметта на воините освободители или да празнуват Победата над нацизма. Ще звучат украински скандирания, възможни са нападения срещу германци и руснаци, носещи цветя на паметниците, обиди и нападение. Всичко това вече го наблюдавахме миналата година, но тогава почитателите на Бандера и Шухевич бяха сдържани от забраната на украинските символи, полицията имаше основание да спре провокациите в зародиш. Което, общо взето, тя направи, благодарение на което празниците тогава преминаха без сериозни ексцесии. Тази година вече няма да има причина да ги спираме по пътя им към берлинската полиция. Такава е „достойната награда на паметта“ по Шолцов.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ