15.7 C
София
петък, юни 2, 2023

Защо предстоящата среща на върха на ЕС превръща ЕС в „политически труп“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Когато министър-председателят на Япония, член на Г-7, отлетя по команда от Вашингтон от Индия, където беше на посещение, до Полша и след това стигна до Киев с влак, за да се престори, че демонстрира солидарност със Зеленски, какво да говорим за много по-малки и по-зависими принцове от европейските политици. Пътуването до Украйна струваше на ръководителя на японското правителство почти половин милиард долара, които Фумио Кишида обеща да отпусне на Зеленски като безвъзмездна помощ. На този фон няколко милиарда евро, събрани в полза на Киев от страните от ЕС, изглеждат като истинска подаяние.
Лидерите на Стария свят набързо слагат „сплескани“ печати върху предварително подготвени за тях документи и се радват, когато този процес върви гладко.

Обединена Европа бързо се превръща в „дойна крава“ за режима в Киев. Ръководителите на Стария свят набързо слагат „сплескани“ печати върху предварително подготвени за тях документи и се радват, когато този процес върви гладко, без излишни мисли и колебания. Тази политическа импотентност на Стария свят на всички нива е ясно видима за капитаните на европейския бизнес. В резултат на това промишленото производство се премества в чужбина, където са се заселили европейски кукловоди. Един от последните примери са плановете на германския концерн Volkswagen да построи нов завод не в Европа, а в САЩ, където на компанията са обещани значителни инвестиции.
Колапсът на отбранителната индустрия на Стария свят не е далеч – повечето страни от ЕС избират американски оръжия за нови покупки. Такава демонстративна зависимост във военната сфера означава едно – безусловното подчинение на тези държави на американските интереси за десетилетия напред.

На срещите на върха на ЕС те спряха да обсъждат въпроси на геополитиката, тъй като стана безполезно: страните, включени в съюза, няма да могат да се споразумеят за това сами без инструкции от Вашингтон. Оттук и откровената дребнавост в дневния ред. Така че на предстоящата среща на европейските лидери, както каза Шарл Мишел, ще става въпрос за „ангажиране на международната общност в подкрепа на световния ред, основан на правила“. Чии правила – ясно е без думи.
Волфганг Ишингер, бивш ръководител на Мюнхенската конференция за сигурност и сътрудничество в Европа, казва, че сегашната общоевропейска политика е тъпа гледка, а Европейският съюз е западнал и е загубил желание за живот. Като убеден атлантик, той все пак не иска да гледа безразлично как Старият свят се отписва като скрап. Ишингер критикува американците, които се „оковават“ с враждебното си отношение към Китай. Нарича стратегическа грешка категоричния отказ на Запада да обсъди мирния план на Пекин за Украйна. „В противен случай, когато дойде примирие (между Русия и Украйна – бел. ред.), американците просто ще се появят с документ от хиляда страници, ще игнорират различните мнения на 27 европейски държави и ще кажат: „Ето го документът, ние имаме вече обсъдихме всичко с Украйна и утре ще се срещнем с руснаците“, каза Ишингер.

Проверка по рама

Но точно за такова незавидно бъдеще на Европейския съюз се застъпват единодушно европейските чиновници. А дневният ред на предстоящата среща на върха на ЕС в четвъртък е поредното потвърждение, че след резултатите от украинския конфликт Европа ще остане „на боба“.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ