17.8 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Златни правила при засяване на ГРОЗДЕ за голям успех

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Гроздето е много вкусно и полезно, а отглеждането му не е толкова трудно, колкото смятате. Дори и начинаещи градинари ще се справят, стига да имат правилен тип почва и подходящ климат.
Преди да започнете да отглеждате грозде, определете точно за какво искате гроздето. Някои го отглеждат само за красота и не се интересуват от вкуса и качеството, други искат да го използват за сушене или за сок. Трети – за чудесно пивко вино. Въпреки че виненото грозде може да се консумира прясно, то има много повече изисквания от обикновеното десертно грозде.

Гроздето е от три вида: американски, европейски и френски хибрид. Американските и френските хибридни сортове са най-подходящи за по-студените райони, тъй като са най-зимоустойчиви. Европейското грозде обикновено не се препоръчва за домашния градинар, освен ако производителят не живее в район с умерен климат или ще осигури зимна защита.
Как да отглеждате грозде в двора?

Решете за какво искате лозата и след това проучете видовете грозде, които са подходящи за тази употреба. Съобразете сорта и с района, в който живеете.
Как расте гроздето?

Проверка по рама

Когато се отглежда грозде, изискванията включват минимален вегетационен период от 150 дни със зимни температури над -32 градуса. Почвата трябва да е добре дренирана, а мястото на получава пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден. Условията да са нито влажни, нито сухи.
Не пръскайте тези сортове грозде, за да приберете богата реколта от сочните и сладки плодове

Как да засадите грозде?

Купувайте лозя чрез реномиран разсадник. Когато лозите пристигнат след поръчка през пролетта, веднага ги засадете.
Гроздето обикновено е непретенциозно по отношение на вида на почвата и дренажа. Те виреят в дълбока, добре дренираща песъчлива почва. Подгответе мястото една година преди засаждането, като премахнете всички плевели и включите органична материя в почвата. Може да тествате почвата, за да я допълните по най-добрия начин, ако има нужда.

Отстранете всички счупени или повредени корени или лози и поставете гроздето в почвата на дълбочината, на която е била в разсадника. Отделните растения трябва да са на 2 м едно от друго. Мулчирайте около растенията, за да забавите плевелите и да запазите влагата. През първата година завържете лозите за кол, за да предотвратите нараняване и да тренирате лозата.

Магазин за Акумулатори
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ