12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Знаете ли имената на Пловдивските тепета?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Първото селище, открито на Небет тепе, датира от 4000 г. пр. н. е., както и останки от стара тракийска крепост. Името си носи от турските думи nevbet (означава „стража“) и „tepe“ (хълм) или Хълм на стражите, защото се смята, че в старите времена там е имало гарнизон, който е защитавал града.
Следващото е Джамбаз тепе. Името си дължи на стръмните скали на югоизток, където в древността са се изявявали въжеиграчи и акробати. В подножието на хълма се намира така нареченият понеделнишки пазар (Monday Pazar), а от югозападната страна е Античният римски театър, който може да побере до 7000 зрители. Построена е в началото на II в. сл. н. е., по време на управлението на император Траян.

Знаете ли какъв е гербът на град Пловдив?
Следва Таксим тепе – от арабската дума „таксим“, което означава „разпределение“/, свързано с мястото, където водата на древния римски акведукт е била събирана, а след това разпределена в различни посоки по Трихълмието.

Името Сахат тепе идва от турската дума „saat“, което означава часовник. Кулата е построена през 16 век и е една от най-старите в Източна Европа. Смята се, че в римско време на върха на хълма е имало храм на богинята Венера. Освен това хълмът има още едно име – Данов хълм – посветено на видния български учител, книгоиздател и кмет на Пловдив (1896-1899) Христо Г. Данов.
Кой е най-големият квартал в Пловдив?

Проверка по рама

Хълмът на освободителите или Бунарджик е следващият хълм. Хълмът е посветен на руските воини, загинали в Руско-турската война за освобождението на Пловдив и България. На върха на хълма има голям паметник на руски войник, наречен Альоша, който е синоним на имената на всички загинали войници. Турската дума bunar, означаваща „кладенец“, е използвана за описание на многобройните водоизточници, открити на хълма.
Младежки хълм – Youth Hill. Той е най-високият сред всички други хълмове и е известен още като Джендем тепе, което на турски означава „адски хълм“. Всъщност този хълм има много различни имена. Например – Хълмът на нимфите на дриадите, Джин тепе (хълм на духовете), Чигдем тепе (хълм на минзухарите). Името „Младежки хълм“ е използвано за първи път през втората половина на 20 век заради младежките бригади, които са изградили живописна пътека до върха на хълма. В непосредствена близост се намира римският акведукт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:
Знаете ли как се наследява цвета на очите?

Какво означава да си пасивно агресивен?

Магазин за Акумулатори

Ето с какво овкусяват картофите в скъпите ресторанти и те са божествени
Какво добавят професионалните готвачи към ориза, за да е по-бял

Откъде произлиза фамилията ми – ето как да разберете

Карандила и Сините камъни са символ на кой български град?
Кога се добавя солта, когато варим спагети? Това всеки трябва да го знае!

Откъде извира река Камчия?

С какво да мажем месото, ако искаме да издържи по-дълго време в хладилника

Кой е най-малкият град в България?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ