11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Знаете ли как се поливат домати през различните етапи?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Доматите са едни от най-обичаните култури в градинарството, но за да се наслаждаваме на обилна реколта, е важно да им предоставим правилното поливане. Техният растеж и качеството на плодовете са свързани със съответното влагоснабдяване. В този материал ще ви представим ключовите аспекти за правилното поливане на доматите, които ще ви помогнат да постигнете обилна и вкусна реколта.
1. Рядко, но обилно поливане

Доматите не се справят добре с прекалено суха или твърде влажна почва, затова е необходимо да ги поливаме рядко, но обилно. След като разсадите доматите и до появата на цветовете, те се поливат на всеки 3-4 дни. Ако почвата е песъчлива, поливането може да става веднъж на всеки 2 дни. През периода на цъфтеж, доматите имат нужда от повече вода и се поливат на всеки 2 дни. В този момент е от съществено значение да поддържаме влажността на почвата не по-ниска от 75-80%, за да предотвратим увреждането на цветовете и намаляването на добивите.
7 добри причини да започнете да ядете домати всеки ден

2. Топла вода за поливане
При поливането на доматите е препоръчително да използвате топла вода с температура около 25-30 градуса. Студената вода може да навреди на растенията и да намали добивите. Подходящото темпериране на водата е ключово за успешния растеж и развитие на доматите.

Проверка по рама

3. Количеството вода за различните фази
Количество водата, което се използва при поливането на доматите, зависи от фазата на развитие на растенията. Преди цъфтежа, използвайте около 5-8 литра на квадратен метър. През периода на цъфтеж увеличете обема до 10 литра на квадратен метър. През фазата на плододаване, когато доматите са най-активни в производството на плодове, поливайте с 12 литра на квадратен метър. Важно е водата да се насочва към корените, за да не попада на листата на растенията, което може да доведе до различни проблеми и заболявания.

Знаете ли колко често се поливат доматите?

Правилното поливане е от решаващо значение за успешното отглеждане на доматите и постигането на изобилна реколта. Следвайки тези прости съвети, ще имате здрави и плодородни растения, които ще ви наградят с вкусни и сочни домати през цялото лято.
Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Магазин за Акумулатори

Какво могат да очакват хората от зодия Рак до края на годината?
Домашен спрей против листни въшки – бързо и лесно

Ефективен домашен лек за съживяване на умиращи цветя

Продуктът, с който опитните градинари правят доматите си по-сладки
НАПРАВИ СИ САМ: Капково напояване с пластмасови бутилки за здрави растения

Добрата грижа за картофите и за какви проблеми да внимавате

Цветя, които ще привлекат ПЧЕЛИТЕ във вашата цветна градина

Подхранване на доматите с амоняк – тайната за здрави и защитени растения

Отглеждане на ЖАСМИН в цветната градина: Съвети от градинарите

4 трика за успешно отглеждане на пипер

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ