21.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Знаете ли коя е най-малката държава в света?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

С население от  6 519 789 души според данни от последното преброяване и площ от 111 000 кв.км. България е малка държава, чиито жители представляват едва 1.5% от населението на ЕС. Макар процентът да изглежда притеснителен, да се топим с бързи темпове като нация и да не можем да се похвалим с положителен естествен прираст, в сравнение с най-малката държава България е огромна и като територия, и като население. Най-малката държава в света се състои от само едно населено място, заема площ от само около 44 хектара и има население от едва 800-900 души. Този град-държава е най-малката държава в света, но е значима и популярна, защото е глобалната централа на Римокатолическата църква.
Най-малката държава в света – градът-държава Ватикан

И като територия, и като население Ватикан е най-малката държава в света, но е дом на Светия престол и папата, което прави града-държава най-важния за католическия свят. Папата е и държавният глава на Ватикан, като той назначава законодателната власт – първосвещеническа комисия.
Ватикан е основан като самостоятелна държава с подписването на договор между кралство Италия и Светия престол през 1929 година, като част от границата е формирана от самите сгради, а друга част съвпада с построената през Средновековието отбранителна стена.

Коя е най-малката държава в света?
Днес въпреки скромните си размери и население Ватикан има собствена валута, посолства, дипломатически мисии, телефонна, банкова и правна система, като последната е различна от тази на Италия, макар градът-държава да няма затвори и присъдите да се излежават именно в съседна Италия.

Проверка по рама

Банката на града-държава се отличава с единствения по рода си банкомат с инструкции на латински и впечатлява с оригиналното си име – „Институт за религиозните дела“. Провежда финансови операции по цял свят, подобно на всички банки. Онова, което липсва на Ватикан, са собствени въоръжени сили, каквито са съществували до 1970 година. Този факт би се сторил изключително странен на запознатите с информацията, че почти 20% от населението на най-малката държава в света са военни, което прави Ватикан макар и формално най-милитаризираната страна в света, превъзхождаща дори Северна Корея по този показател. През 2002 година жандармерията е възстановена от папата, но вече само с полицейски функции.
Ватикан е изцяло суверенна държава, която се издържа и формира бюджета си основно от туризъм и продажба на туристически услуги, такси за посещение на забележителностите и музеите и продажба на сувенири. Заема около 44 хектара от Ватиканския хълм в западната част на Рим, Италия, поради което и официален език е италианският.

Знаете ли коя е единствената държава в света, носеща името на жена?

Територията на Ватикан е изпъстрена с културни и религиозни обекти, които увеличават туристическия интерес към нея и са в полза на развитието на най-малката държава в света като туристически център. Водещи туристически обекти в града-държава са Ватиканските музеи, базиликата Св. Петър, Сикстинската капела, приютили едни от най-впечатляващите картини и скулптори в световен мащаб. Едно от най-магнетичните места във Ватикан са Ватиканските градини, датиращи от Ренесанса, като достъпът до този живописен парк е труден – рядко се допускат малки групи туристи, но за сметка на това достъпът до площад Свети Петър и базиликата е безплатен.  Около 18 милиона души посещават Ватикан всяка година с цел туризъм.
Други малки държави по света

Освен Ватикан по света са разпръснати и други малки държави, чиято територия и население обикновено са по-малки от тези на един град. Сред тях са:

Магазин за Акумулатори

  • Монако – държава на богатите, известна с луксозните плажове и казината си, заемаща територия от едва 200 хектара.
  • Сан Марино, който, подобно на Ватикан, е разположен в Италия,  но е с по-голям брой население – около 34 000 души.
  • Кораловият остров в Тихия океан Науру, който също е самостоятелна държава с население от около 12 000 души. Малка държава, в която се внася всичко – включително и водата, а се изнасят фосфати, като този износ формира приходите и бюджета на страната.
  • Тувалу – още един остров – държава с население от около 12 000 души, които обаче масово емигрират в съседни държави, тъй като островът потъва и се очаква да стане необитаем до около век.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ