8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Знаете ли от какво се правят желираните бонбони?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Желираните бонбони се приготвят много лесно, с малко съставки – а доставят много вкус и забавление! Някога приготвяли желатин от смлени животински сухожилия и кости. Но днес, слава Богу, се използват растителни съставки: агар-агар – извлек от кафяви и червени морски водорасли, натурални сокове, ароматизатори и оцветители, какао на прах, растително масло, лимонена киселина и др.
В най-общи линии, за да си направите у дома желирани бонбони, просто разтваряте готови ароматизирани желатини във вряща вода и ги оставяте настрана. След това разтваряте неовкусен желатин в студена вода, загрявате я. Смесвате двата вида желатини, държите ги 1 час в хладилника – и бонбоните са готови! А ето и по-подробни рецепти!

Желирани бонбони – първа рецепта
Съставки: 3 пакетчета овкусен желатин (с какъвто вкус ви харесва), 2 пакетчета неовкусен желатин, 250 мл студена вода, 250 мл топла вода, захар за поръсване (по желание).

Разтваряте 3-те пакетчета овкусен желатин в съд с 250 мл вряща вода и го оставяте настрана. Разтваряте 2-те пакетчета неовкусен желатин в 250 мл студена вода и я затопляте 5 минути на водна баня или 30 секунди в микровълнова фурна. Разбърквате двата вида желатин заедно. Сипвате желатиновата смес в тавичка, леко намазана с олио (излишното олио се отстранява с хартиена кърпа). Слагате тавичката в хладилника за 1 час и след това нарязвате желатина на малки кубчета. Потапяте желатиновите кубчета топчета в кристална захар и сервирате!
Неустоим ябълков пай за любителите на десерти

Проверка по рама

Следващите желатинови бонбони са интересни с това, че се правят във формички и са обожавани особено от децата. Между другото, те също обичат да участват според силите и възможностите си в приготвянето им – и заради чувството, че са съпричастни към процеса на направа на желатиновите бонбони в разнообразни, весели и забавни форми, ги харесват още повече!
Ако пък нямате в момента подходящи формички, можете да направите бонбоните във всякакъв съд и след като желатиновата смес стегне, просто я нарязвате. Можете също да направите желирани бонбони с диетичен желатин – така, че ако някой от по-възрастните има диабет или е на диета, също ще разполага с великолепен десерт или закуска.

Добре е желираните бонбони да се правят с различни вкусове, за да са пъстри и да предлагат голямо разнообразие от вкусове, за да са доволни всички. Тази рецепта е супер-лесна за изпълнение и става бързо!

Рецепта за тиквеник – традиционно кулинарно изкушение
Желирани бонбони – втора рецепта

Съставки: 1 опаковка желатин с вкус и цвят по избор (30 г), 1 опаковка безцветен и неовкусен желатин (12 г), 150 мл вода със стайна температура.

Магазин за Акумулатори

В купа сипвате опаковката желатин с избрания от вас вкус и цвят. Добавяте и безцветния неовкусен желатин. Наливате водата със стайна температура и разбърквате, докато всичко се разтвори. Оставяте за 10 минути, за да може желатиновата смес да поеме нужното й количество вода. След това я поставяте в микровълновата фурна за 30 секунди (докато се разтопи) и стане течна. Сипвате я във формички – ако нямате форми, използвате произволен съд. Оставяте формичките или съда в хладилника за час и половина, докато желатинът стегне. Вадите от хладилника формичките и изваждате от тях желатиновите фигурки – или пък нарязвате желатиновата маса на квадратчета или ромбчета, ако използвате съд.
Полезни съвети и указания:

– разбъркайте добре водата на стайна температура, за да се разтвори напълно желатиновата смес;

– когато оставите разтворения желатин за 10 минути, това е само ориентировъчно време – нека стегне, но все още не да се втвърди;
– след това разтопявате желатина в микровълновата фурна – или на водна баня;

– при липса на весели и забавни формички, след като желатинът се втвърди, просто го нарежете с нож.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ