32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Натиск над Борис Джонсън да сложи край на локдауна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Борис Джонсън

Всички ограничения, свързани с коронавируса, трябва да бъдат вдигнати до края на април, това е посланието на група депутати от управляващата във Великобритания Консервативна партия към премиера Борис Джонсън.

Така наречената Група за ковидвъзстановяване, обединяваща скептично настроените към локдауните депутати, изпрати писмо до премиера, в което се казва, че няма оправдания Законът за коронавируса да остане в сила след ваксинирането на деветте приоритетни групи хора.

Вчера Борис Джонсън заяви, че планира „предпазливо и постепенно“ вдигане на ограниченията. Сформираната през ноември група като реакция срещу третия локдаун, получи подкрепата на 63 депутати, подписали писмото.

В него се посочва, че масовото ваксиниране означава, че премиерът трябва да изложи планове за завръщане към нормален живот от 8 март, определената от него дата за отваряне на училищата. Те призовават още пъбовете и ресторантите да бъдат отворени до Великден, когато две трети от населението ще бъде ваксинирано. А до края на април, когато всички девет приоритетни групи бъдат ваксинирани, трябва да приключи и действието на Закона за Covid-19.

Джонсън обеща на 22 февруари да изложи „пътна карта“ за вдигане на локдауна. Близо 14,6 милиона британци вече получиха първа доза ваксина. Това означава, че правителство е на път да постигне целта си да ваксинира 15 милиона души до 15 февруари или четирите най-уязвими групи хора.

Проверка по рама

От утре хора на възраст над 65 години са сред получилите покана за ваксиниране, което бележи навлизане във втората фаза на проекта.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ