4.4 C
София
петък, април 26, 2024

ОТМЪЩЕНИЕ: Далаверите на Иво Синдиката блокираха Софийския затвор, колегите го търсят да го бият

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В Синдиката на служителите на затворите в България е започнала проверка по сигнал за неправомерно изразходвани финансови средства.

Тя стана причина за това председателят Ивайло Григоров – Иво Синдиката да бъде временно отстранен от длъжност и като председател,  и като член на Управителния съвет, научили в. “Уикенд”.

Сигналът, постъпил на електронната поща, сочи, че чрез банковата карта с пари от сметката на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите, са извършени плащания за нужди, различни от специфичните за синдикалната дейност.

От Сдружението казват, че към настоящия момент Ивайло Григоров е временно отстранен от длъжност като председател и член на управителния съвет. По случая е създадена разширена комисия, която да изясни всички обстоятелства около постъпилите данни.

“Събрахме пари, за да може една одиторска фирма да направя отчети и да установи  липсите с точност. До момента става въпрос за липси на стойност над 15 хиляди лева” коментира източник за “Уикенд”. 

Проверка по рама

Ще бъде изготвено и писмено искане по ЗДОИ от Министерството на правосъдието, респективно ГДИН да предоставят подробна и детайлна информация във връзка с назначението за пиар към МП на Ивайло Григоров, в проекта от около 40 милиона лева по линия на Норвежкия финансов механизъм, публично рекламиран в медийното пространство, както и дали е участвал или участва към момента в други проекти.

Причина за случилото се е, че ССЗБ са констатирали, че Григоров неправомерно е харчил от бюджета на Синдиката. В качеството си на председател той разполагал с карта за банкомат, с която е купувал скъп алкохол, плащал нощувки в 5-звездни спа хотели, пазарува в хранителни магазини, парфюмерийни и магазини за техника.

Началникът на ССЗБ дори зареждал гориво за личния си автомобил отново с парите на Синдиката.  След като тези пикантни подробности бяха разкрити, Ивайло Григоров излезе в дълъг 45-дневен отпуск.

Противно на спекулациите обаче, Иво Синдиката, както го наричат свойски в системата, не избягал, за да избегне сигурно уволнение, а се покрил от страх да не бъде бит от колегите си.

„В момента в Синдиката са разделени на две – едните искат да го съдят, а другите да го пребият. Вероятно ще му се случат и двете”, смее се източникът на изданието.

Григоров дори подал оставка от Управителният съвет на Синдиката. От там обаче не приели депозираната му оставка, получена по електронната поща на УС. Уплашен , че е хванат в крачка, Григор в изтеглил сериозен кредит, за да върне изхарчените неправомерно от бюджета пари. “Проблемът е, че дори той самият не е наясно с това колко точно пари е откраднал”, твърди източникът на вестника. 

Магазин за Акумулатори

В харченето на служебните пари му помага и любовницата му Елица Иванова, която е бивш служител в администрацията на Софийския централен затвор. През 2019 година дамата скандализира публичното пространство с това, че безцеремонно фалшифицира документи в полза на ръководството на затвора.

На 23-ти октомври същата година, службите за борба с организираната престъпност я задържат. По-късно те отново прекъсват работния процес в затвора в София, за да закопчават и нейната приятелка Маринела Георгиева, която е юрист на пандиза.

От друга страна Маринела е дъщеря на Пепелов, който е бивш режимен началник на затворническото общежитие в Кремиковци. По думите на приближени, бившата изгора на Иво Синдиката е била арестувана заради него. “Иво я натопи, като организира тази вендета срещу нея” казват те.

До разбулването на любовната им афера пък се стига, след като Григоров и Иванова правят резервация в луксозен хотел на тяхно име. Нощувката Иво Синдиката плаща с картата на организацията.

“По-голяма наглост не сме виждали. Обадихме се в хотела, за да се поинтересуваме кой е бил там и защо е платено с картата на Синдиката. От хотела ни продиктуваха трите имена и на двамата”, коментира източникът.

Близка до Синдиката на служителите в затвора е и друга скандална личност Иван Праматаров, който е бивш катаджия, уволнен дисциплинарно от МВР заради вземане на подкупи, който към настоящия момент работи като надзирател в Кремиковци.

“Този синдикат се намира не в джоба, а направо в гащите на ГДИН и Министерството на правосъдието”, коментира  източникът.  През годините стана ясно, че шефовете на ССЗБ най-често са или роднини, или приятели на служители на ГДИН.

„Има още два профсъюза. До решението се стига заради обвинение, че той като лидер на това сдружение, не е коректив на властта и бе поканен да отговори за новия затвор. Беше ясно защо отива с оглед на фактите, че не е пиар. Не може един надзирател да отиде да защитава проект на правосъдното Министерство и ГДИН“, коментира негов колега.

Преди да се изкачи до заместник-началник и да стане шеф на надзирателите в Казичене, нашият герой работи в склада за оръжие на затвора.  “Като оръжейник беше кротък, но после вирна носа”, издава негов колега.

Той разкрива как Григоров приватизира в Казичене бунгало, което се използва окото служебен стол на надзирателите. По времето на соца това бунгала било създадено за затворниците, за да се ползва, когато идват техни близки.

Преди десетина години обаче беше присвоено от надзирателите и там започнаха да се правят банкетите. Когато се появи Григоров, го превърна в личен хотел. Нанесе се там и повече не даде на никой да припари до там“, коментира източникът.

„В Казичане има и служебен стол, и бар, там Иво Синдиката гуляеше с други приближени и ядяха и пиеха, докато затворниците им слугуваха“, коментират запознати.

Любопитна подробност тук е, че преди прословутото бягство на Радослав Колев и Владимир Пелов от пандиза, Проданов и компания пътували към същото бунгало заради поредния банкет.

„Тогава надзирателите бяха отворили всички, за да могат началниците да излязат по-бързо да пият и ядат, така че немарливостта в надзора в деня на бягството се дължи най-вече на това, че всички ръководни служители тогава или планираха да отидат, или вече бяха на път за Казичане. Там всяка седмица, почти всеки четвъртък или петък, е див купон“, коментира той.

По думите на служителя на зандана, в това бунгало се събирали още зам.-министърът Николай Проданов, началникът на Софийския затвор Десислав Трайков, Петър Кръстев и много други, на които затворниците сервирали. На тези банкети често се канели и стриптизьорки.

„Затова психоложката на затвора в София подаде оставка, защото не успя да свикне да е жертва на сексуален тормоз ежедневно и около нея на всеки банкет да обикалят полуголи танцьорки“, издава служителят.

От ССЗБ разчитат на това Прокуратурата да си свърши работата и Ивайло Григоров да бъде дисциплинарно уволнен, тъй като това е единственият начин човек да не попадне отново в някоя друга държавна структура, подобна на неговия другар Иван Праматаров.

„От години едни и същи хора злоупотребяват с власт и обикалят държавните структури. Тази практика трябва да спре веднъж завинаги“, коментират те.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ