15.8 C
София
петък, април 26, 2024

Румен Радев: Бизнесът вече няма да просперира на база близост до властта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Технологичното развитие и иновативността са основа за развитие на добър бизнес в страната. Това заяви президента Румен Радев на среща с мениджърите на водещите компании у нас, проведена днес.

Според Радев в последните години нивото на чуждите инвестиции не е много високо. По думите му проблемът може да се търси в институциите, като целта на служебното правителство била да подобри доверието в тях. Президентът заяви, че големите компании търсят преди всичко предсказуемост и евтина енергия във всяка нова държава, в която мислят да инвестират.

„Търсим преориентиране за самия бизнес, за да знае, че ще прогресира на база честност, иновативност и внедряване на съвременни модели на управление, а не на база близост до властта“, каза Радев.

„Всичко започва с енергията. 50% от нашия енергиен микс са въглищни централи. Този микс е нашата автономност. Там не зависим от никой, тъй като не внасяме суровина и разчитаме на български работници. С какво ще ги заменим след това? Трябва да запазим колкото се може повече автономността си. България трябва да осигури на бизнеса предсказуема, автономна и евтина енергия“, заяви държавният глава.

Според него бъдещето ще разделя света на държави, които развиват технологии и държави от периферията, които консумират технологии.

След въпрос кои са приоритетите в областта на върховенството на защита на закона и правата на гражданите, президентът даде два примера от съседни на България държави.

Проверка по рама

„Миналата есен бях в Гърция по покана на премиера Кириакос Мицотакис. Казах му, че нямат толкова IT специалисти, колко България има. Нашите са по-добри и са повече. Казах му, че данъците са им по-високи, а в Атина е много по-топло и трябва да се охлаждат тези сървъри на „Майкрософт“, с които сключиха сделка за 1 млрд, Попитах го защо идват при теб тези инвестиции, а не при нас, където всичко е по-добро? Каза ми, че направили прозрачно и предсказуемо законодателство в полза на бизнеса. Освен това е започнало научно и техническо сътрудничество със САЩ, за да усеща американският бизнес закрилата на държавата. Най-накрая ми каза, че нашите айтита за започнали да ходят да работят в Гърция“, разказа Радев.

Другият пример на Радев беше с Румъния. В един от разговорите си с колегата си Клаус Йоханес те обсъдили как съдебната реформа може да помогне за чуждестранните инвестиции.

„Попитах го как след период на политическа нестабилност, при непрекъснато сменяне на правителства, докато ние се намирахме в супер тежка политическа стабилност, техният реален брутен вътрешен продукт расте, отчитайки моментната инфлация. Той ми отговори, че са постигнали чуждестранните инвестиции, защото имат нещо стабилно и това е съдебната система. Тя гарантира това, което трябва да има един бизнес. Бизнесът се нуждае от сигурност – да има нула риск от присвояване или одържавяване от среди, близки до властта. Корупцията пък е скрит данък, една такса за сигурност и подпомагане“, каза още Радев пред представителите на бизнеса.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ