21.8 C
София
вторник, октомври 3, 2023

Средно по 9 безработни се състезават за едно работно място

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Затворено заведение в София
Средно по девет безработни се състезават за едно свободно работно място. Това сочат новите данни на Агенцията по заетостта към декември 2020-а година. Най-силна е конкуренцията в област Търговище, където 24 души се борят за една вакантна позиция, а най-малко са в област Русе – по четирима.
Данните на агенцията по заетостта показват, че за периода януари-декември 2020 година новорегистрираните в бюрата по труда са малко над 414 000 души в цялата страна.

За сравнение за цялата 2019 г. те са близо 303 000 души, което означава годишен прираст на безработните от почти 37 процента.
Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира тенденциите:

Проверка по рама

„Няма толкова свободни работни места, колкото има освободени лица. Най-много освободени за месец декември има в сектора на услугите, от сектор „Търговия“, „Ремонт на автомобили“, „Хотелиерство и ресторантьорство“. Най-голям процент са тези, които са хора над 50 години. Най-много са регистрираните със средно образование, след това със средно професионално“.
Решаваща роля за овладяването на безработицата у нас до нива под средно европейските имат предприетите антикризисни мерки:

„Навременни, които задържаха работната сила на работните места, въпреки това че те са в неплатен отпуск“.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ