10.8 C
София
неделя, май 5, 2024

Александър Габуев: Сближаването между Русия и Китай е неизбежно

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руският външен министър Сергей Лавров и китайският му колега Ванг Ий обменят подписаните документи по време на работно посещение на руския първи дипломат в Китай, 23 март 2021 г.

Сближаването между Русия и Китай е неизбежно дори без заплахата от Съединените щати и съюзниците им в Европа и Азия. Западът няма да може да приложи стратегията на Хенри Кисинджър да вбие клин между Москва и Пекин, заяви за БНР Александър Габуев от Московския център „Карнеги“:

„Враждебни отношения с Китай са стратегически кошмар за Москва и много нежелателно развитие на събитията за Пекин. Затова допирните точки между двете страни са много повече. Да, между тях има недоверие, в някои отрасли се конкурират.

Има някаква борба за регионално влияние за Централна Азия, както и  взаимен шпионаж. Въпреки това факторите, които го принуждават да се стремят към сътрудничество и мирно съществуване са повече от факторите, които биха могли да бъдат използвани от Запада, за да вбие той клин между Москва и Пекин и да привлече Русия на своя страна“.

Интервюто с Александър Габуев можете да чуете в предаването „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР, което започва в 9:30 часа.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ