9.9 C
София
понеделник, май 6, 2024

Американското разузнаване: Има вероятност талибаните да поемат контрола в Афганистан

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Афганистански служители по сигурността, провинция Нангархар, 24 март 2021 г. На 24 март талибаните отхвърлиха участието си в евентуални предсрочни избори, предложени от афганистанското правителство като възможност за продължаване на вътрешноафганистанските мирни преговори, които са в застой.

Американските разузнавателни агенции са уведомили администрацията на президента Джо Байдън, че талибаните може да завземат контрола върху по-голямата част от Афганистан в рамките на 2-3 години, ако войските на САЩ се изтеглят преди постигане на споразумение за подялба на властта между властите в Кабул и бунтовниците, се казва в доклад, за който съобщи в. „Ню Йорк таймс“. Това предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Такова развитие на нещата потенциално би позволило на Ал Каида да възстанови позициите си в Афганистан, пише „Ню Йорк таймс“, като се позовава на анонимни американски служители.

Предстои президентът Джо Байдън да вземе решение дали да спази крайния срок 1 май за изтеглянето на последните 3500 американски войници. Той беше определен в споразумение с талибаните, сключено през февруари 2020 г. от неговия предшественик Доналд Тръмп.

Някои американски служители, които искат войските на САЩ да останат в Афганистан, използват този разузнавателен доклад, за да изтъкнат, че се налага войниците да останат и след 1 май.

Белият дом не е отговорил на искането за коментар.

Проверка по рама

Класифицираната оценка на разузнаването е била подготвена миналата година за администрацията на Тръмп, съобщи „Ню Йорк таймс“.

На първата си пресконференция в четвъртък Байдън каза, че ще е трудно да се съобрази с крайния срок, който изисква и напускането на около 7000 съюзнически войници.

Същевременно Байдън заяви, че не може да си представи чуждестранни войски под командването на САЩ догодина да са още в Афганистан.

Вчера талибаните казаха, че въоръжените действия срещу чуждите войници, прекратени съгласно споразумението за изтегляне, ще бъдат възобновени, ако те останат в Афганистан и след 1 май.

Афганистански ученички в училище в Херат, Афганистан, 23 март 2021 г. Новата учебна година в Афганистан започна на 23 март, когато президентът Ашраф Гани заяви, че поне още един милион ученици посещават уроци през новата година. Според УНИЦЕФ около 3,7 милиона деца са извън училище в Афганистан, като 60 процента от тях са момичета.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ