20.8 C
София
неделя, април 28, 2024

Байчев: Българите в чужбина бяха излъгани

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Хубаво щеше да бъде от законопроектите, които прие 45-тото Народно събрание, поне един да бъде за хората“, каза народният представител от парламентарната група „БСП за България“ Тодор Байчев в „Денят On Air“ по България он еър, визирайки неприетите предложения на левицата за преизчисляване на пенсиите и за вноса на руската ваксина „Спутник V“.

„На практика в този парламент се прие един-единствен законопроект – Изборният кодекс, който е по-скоро за партиите, макар да беше приет с цел ограничаване на изборните измами от времето на ГЕРБ. Сега с машинното гласуване ще бъде прекъсната т.нар. „индианска нишка“ и контролът върху гласуването“, каза още той.

На въпрос за възможността да се създаде хаос в изборния процес при проблеми с машините като тези във Велико Търново на предходните избори, Байчев отговори, че на изслушването на членовете на ЦИК в Правната комисия на парламента по този казус се е оказало, че във Велико Търново, всъщност, става въпрос за човешка грешка и грешно вкарани данни, а не проблем в машината. „Това е от огромно значение за машинното гласуване“, отбеляза депутатът.

Тодор Байчев изрази мнение, че е нормално да се гласува на хартия, но в една нормална държава в Европейския съюз, където сгрешените бюлетини са между 1% и най-много 3%, а не както в България – 7%. „Към това трябва да прибавим контролирания вот, купения вот, корпоративния вот и в един момент стигаме дотам, че за да има демокрация, трябва да гласуваме с машини“, добави социалистът.

„Избирателите в чужбина бяха излъгани от коалиция, която се сформира около ДПС. ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – те се коалираха в това отношение. Отпадна ограничението за броя на секциите в чужбина, да, но това, което не отпадна е, че тези секции трябва да бъдат на територията на посолството. Колко секции ще бъдат разкрити в едно посолство? Ако досега са били 2 или 3, сега ще бъдат 4 или 5, което на практика няма да реши проблема на гласуващите в чужбина, особено на тези, които живеят на далечни разстояния“, обясни депутатът юрист.

Тодор Байчев коментира и състава на новата ЦИК: „На практика новата ЦИК не е толкова нова. Това са все опитни хора, които са се занимавали с изборна дейност и според мен ще се справят с предизвикателството да организират и проведат изборите.“

Проверка по рама

По отношение на разкритията в парламентарната комисия за ревизия на управлението на Борисов, Байчев изрази мнение, че българската прокуратура трябва да се самосезира, защото, по неговите думи, обвиненията, които биват публично изнесени, са страшни.

„Като адвокат, който практикува наказателно право, според мен, г-н Илчовски, когото не оправдавам в никакъв случай, в продължение на години си е плащал данък „спокойствие“. В момента, в който са понечили да му вземат бизнеса, той се е усетил, че става нещо лошо е решил да си каже всичко“, смята Тодор Байчев.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ