9.9 C
София
понеделник, май 6, 2024

Бившият водещ на предаването „Десант“ по БНТ Петър Манолов се вдъхновява от природата в село Бърдени

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Петър Манолов е роден и израснал в София, завършил е Висшето военно училище в Долна Митрополия, дълги години е работил в редакция „Воин“ в Българската национална телевизия и е бил водещ на предаването „Десант“. Преди време Петър Манолов тръгнал със семейството си – по пътя на Слънцето, и се установил в село Бърдени – на седем километра от Трявна. Купил изоставеното училище, строено още по турско, и го превърнал в къща за гости за развиване на селски туризъм. Стаите са осем и носят имена на цветя и билки – Калина, Иглика, Ружа, Перуника, Лавандула, Мащерка, Салвия, Дилянка.

„Няма да забравя първото влюбване в Трявна, пак беше зима, един хубав сняг, пухкав, огледах се на мегдана, пред Часовниковата кула, Гърбавия мост, църквата „Св.  Архангел Михаил“, дуварите, камъните, всичко застинало във времето – красота. Погледнахме се със съпругата ми и разбрахме, че това е нашето място. Второто влюбване беше пролетта, когато дойдохме тук в Бърдени, излязох на чардака, погледнах Стара планина и казах – тук ще остарея и тук ще напиша книгите и разказите си“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Петър Манолов. 

Трявна и селата около Трявна са села на Възраждането.

„Тук на 800 метра от нас има едно тракийско светилище – Елова могила, за което сега правим много усилия, и общината, и кметът на Трявна ни помага, да възстановим, да направим нещо, за да идват хората, да разгледат, да се докоснат и до античността в тази посока“.

Петър Манолов сподели, че нощите, в които твори и пише и всичко, което изстрадва заедно с героите, го прави по-мъдър, по-зрял.

Тук се научих на много неща – да се смирим, да се пречистим, да си помагаме, да се обичаме, да сме близо до природата. Днес да прегърнеш едно дърво, да събереш шепа билки и да бъдеш малко по-различен от това, което сме в големия град, в матрицата – тази агресия, която ни съпровожда навсякъде. Донякъде човек го прави за себе си и аз съм благодарен на тези хора, научиха ме на много, формираха нещо в мен“.

Проверка по рама

От 2018-та насам семейството на Петър Манолов дава стипендия на даровито дете от Националното училище за приложни изкуства в Трявна. През 2019 излиза от печат книгата му с разкази – „Очите на душата“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ