6.8 C
София
неделя, май 5, 2024

В Бенин и Чад избират президент

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Президентът на Чад Идрис Деби пристига за предизборен митинг в столицата Нджамена, 6 април 2021 г.

В две африкански държави – Бенин и Чад, днес се провеждат избори за президент.

В Бенин държавният глава Патрис Талон се бори за преизбиране срещу двама далеч по-малко популярни съперници, предава Франс прес.

Значимите опозиционни политици са в изгнание, в ареста или не бяха допуснати до надпреварата, отбелязват от агенцията, според която това е причината за мащабните протести срещу Талон, които ескалираха през последната седмица.

Вчера АФП съобщи и че изборни книжа не са достигнали до редица места в Бенин заради блокади на големите пътища.

В Чад за президентския пост отново се бори Идрис Деби, който е готов да продължи своето 30-годишно управление въпреки нарастващите признаци на недоволство на народа от ръководството му, изтъква Ройтерс.

Проверка по рама

От агенцията припомнят, че решението на Деби да поиска шести мандат доведе до протести и сблъсъци със силите за сигурност в страната.

Както и че първоначално в президентската надпревара се включиха 16 души, но след решение на Върховния съд броят на кандидатите за държавен глава на Чад намаля на шестима.

Сред тях са 55-годишния бивш премиер Алберт Пахими Падаке и 54-годишната Лиди Беасемда –  първата жена, кандидатирала се за поста в историята на Чад. 

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ