20.8 C
София
неделя, април 28, 2024

Димитър Стоянов: „Три морета“ е възможност. Странни са атаките на пишман анализатори срещу президента

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Странни са атаките на редица сериозни и пишман анализатори, както на известни и малко известни журналисти към президентската институция относно участието ни в инициативата „Три морета“. „Триморието“, както я наричат някои (в действително се прави опит за свързване с идеята на Йозеф Пилсутски за Велика Полша от първата половина на 20 в.) имало военен характер, насочена била инициативата срещу Русия от една страна, разделяла ЕС пригласят от друга страна.“ Това пише във Фейсбук Димитър Стоянов, главен секретар на президента Румен Радев.

В действителност, ИТМ има социално-икономически характер и цели преодоляване различията в областите на транспорта, енергетиката и дигитализацията и то чрез регионална свързаност. Членове на тази инициатива са 12 страни членки на ЕС. В инициативата няма нищо, което да се свързва с военен съюз. Не виждам антируски характер в желанието ни да се разшири газовото хранилище в Чирен или да се построи АМ „Черно море“ или пък да се модернизира ЖП линията Варна-Русе!

Няма нищо лошо в това да има магистрала от прибалтийските страни та чак до Солун. Това е свързаност във всякакъв смисъл. Пак според анализаторите, ИТМ прокарвала чужди интереси свързани с доставка на втечнен газ. Странно е тяхното мълчание за това, че България се включи с 20% участие в изграждането на терминала в Алексанруполис за втечнен газ. ИТМ била срещу Русия, имала военен характер, играела хибридна роля тази инициатива. И една болница да построим у нас може така да се опише, че да и се придаде стратегически и антируски характер.

Да повторя – в ИТМ няма военна компонента. Другата тиражирана хипотеза за анти-ЕС характер също не издържа. Стратегически партньори са Германия и ЕК и САЩ. Още повече, че в ИТМ ще се влагат средства от ЕС, а съществува реална възможност някои проекти да се съфинансират и по ИТМ и със средства от ЕС. Лесно е България да излезе от всички инициативи и да се самоизолира. Това е възможно, но каква ще е ползата?

По-добре е страната ни да използва всяка възможност за инвестиции във всяко едно отношение. А Дунавската стратегия и тя ли разделя севера от юга, и тя ли има анти някакъв характер? Време е да забравим какво е искал някой идеолог в началото на 20 в., сега сме в 21-я. И да мислим без фобията или филията да замъгляват националните ни интереси. Такъв интерес е просперираща България.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ