9.9 C
София
неделя, април 28, 2024

Започва Страстната седмица за православните християни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За православните християни започва Страстната седмица.

Наречена още Седмицата на страданията, тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Тя е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата.

Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.

На Велики понеделник църквата ни припомня как Христос изгонва от храма търговците, оскверняващи свещеното място.

В българската православна традиция първите три дни – Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда, са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер – прави се за здраве.

Страстната седмица е прелюдия към вечния живот. Наричана е още „Велика“ или Седмица на страданието, защото животът на Христос наближава своя край. 

Проверка по рама

Възкресил в събота Лазар, влязъл в Йерусалим на Цветница, изгонил търговците от храма на Велики понеделник.

На следващия ден разказвал различни нравствени поучения на своите ученици. На Тайната вечеря в сряда Христос им казва, че един от тях ще Го предаде.

След като Юда го предава на Велики четвъртък е произнесена смъртната му присъда, потвърдена от Пилат Понтийски. Същата тази вечер след залез слънце Иисус е разпънат. Разпети петък е денят на великите страдания на Божия син. Наричан е Велики петък и Разпети петък.

Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст.

Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки. Погребват го в събота и в неделя възкръсва.

Повече за Страстната седмица може да чуете в звуковия файл. 

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ