16.8 C
София
вторник, април 30, 2024

Къде се оформя софийският „Капана“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Центърът на София е приятен район с много исторически забележителности и своя атмосфера. В него са влюбени не само старите софиянци, които имат спомени, но и младите хора.

Сътрудничеството и общата работа между граждански организации и администрацията на столичния район „Оборище“ ще направят локацията още по-облагородено, артистично и предпочитано за културни събития и почивка.

„В момента преглеждаме всички сгради – паметници на културата, в тази част на София. Правим предписания към собствениците за съхранението на тези здания. Работи се върху 3D визуализация на старата визия на ул. „Търговска“.

Подпомагаме и инициативата „КвАРТал“, чиито активисти организират няколко хубави събития през годината“, увери пред Радио София Надежда Бобчева, зам.-кмет на „Оборище“.

Надежда Бобчева – зам.-кмет на „Оборище“, и арх. Емилия Манева

Наистина този район е наситен със сгради, които са паметници на културата. На някои от тях обаче статутът им е свален, отбеляза арх. Емилия Манева в изнесеното студио на Радио София. Запазването на облика на квартала минава през възстановяването на този статут.
Когато сградата има местно значение, трябва да бъде запазена фасадата. При обявено национално значение, се запазва и функцията.

Проверка по рама

Един от начините за съхранение или реставриране на по-старите здания е като се намери подходящ инвеститор.

Чуйте и как Люба Христова е харесала мястото в този квартал – „за душата“, и основа SOHO, домакин на изнесеното студио на Радио София.

Според нея районът може да стане софийският „Капана“. За разлика от известния пловдивски квартал, тук нещата се случват естествено и органично.

Сградата на площад „Бански“ е сред най-магическите места на София, не скри субективното си усещане Ерина Кръстева от Регионалния исторически музей, който вече 5 години се помещава в бившата Централна минерална баня.

„Щастливи сме, че можем да се развиваме тук, да организираме събития, да радваме софиянци.“

Кръстева съобщи, че днес в РИМ-София се открива интригуваща изложба на художника Велизар Димитров със снимки от Европа, правени през последните 20 години.

Магазин за Акумулатори

Експозицията „Европа – дигитални трансформации“ се реализира в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика, филиал на музея. Откриването е този следобед, изложбата ще бъде достъпна за разглеждане всеки ден от 30 април до 13 юни от 10 до 18 ч., с изключение на Великден, 2 май.

Разговорите води Божидар Янев.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ